Welke autobanden zijn geschikt voor mij? Keuzehulp bij het kiezen van banden voor je auto

Het belang van goede banden onder een auto wordt nogal eens onderschat. Veel mensen laten het keuren van hun banden over aan de garage en wachten hiermee tot de APK of servicebeurt van de auto. Echter, doorrijden op de verkeerde banden of op slechte banden met onvoldoende profiel is onverantwoord en kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. In dit artikel geven wij je meer informatie over de verschillende soorten banden en op welke band jij in welk seizoen het beste kunt rijden. Met deze kennis achter de hand kun je zelf een verantwoorde keuze maken en onveilige situaties voor jouzelf en medeweggebruikers voorkomen.

Welke soorten banden zijn er?

Er zijn drie soorten banden verkrijgbaar: zomerbanden, winterbanden en all season banden. Hoewel de naam doet vermoeden dat de banden zijn afgestemd op het seizoen, valt hier bij Nederlandse weersomstandigheden over te discussiëren. Een bandenwissel van zomer- naar winterbanden wordt aangeraden bij temperaturen onder de zeven graden en lijkt tijdens een zachte winter soms niet noodzakelijk. Hieronder leggen wij je uit waarom je zo’n bandenwissel beter wél kunt doen.

Moet ik mijn banden aanpassen aan het winterseizoen?

Veel mensen blijven tijdens een zachte winterperiode zo lang mogelijk doorrijden op zomerbanden, soms zelfs een heel winterseizoen. Of dit de meest veilige optie is valt echter te betwijfelen. Mocht er tussen de zachte dagen toch een koudere dag zitten, dan ben je beter af met winterbanden onder de auto. Dit komt omdat het rubber van een zomerband bij temperaturen onder de 7 graden verhardt en aanzienlijk aan grip verliest. Ligt er sneeuw of ijzel? Dan kun je met zomerbanden onder de auto zelfs beter thuisblijven. Als je naar het buitenland gaat in het winterseizoen, dan zijn winterbanden verplicht.

Moet ik winterbanden weer omwisselen in de zomer?

Ook in de zomer is banden wisselen echt aan te raden. In de eerste plaats zijn zomerbanden een duurzamere optie dan winterbanden; ze slijten minder snel. Daarnaast heb je met winterbanden in de zomer een langere remweg dan met zomerbanden. Om onveilige situaties op de weg te voorkomen adviseren wij je te kiezen voor twee sets banden bij jouw auto en deze tijdig te laten wisselen bij de garage.

Zijn all season banden een goed alternatief voor mij?

Naast de zomer- en winterbanden, is er nog een derde optie: all season banden. Zoals de naam doet vermoeden zijn deze banden zowel geschikt voor zomerse temperaturen, als voor winterse omstandigheden en zijn zij dus in Nederland een geschikte keuze. Houd er echter rekening mee dat dit soort banden eigenschappen van zowel de zomer- als de winterband bevat. All season banden bieden voldoende grip in beide seizoenen, maar blijven een compromis en zijn niet de meest perfecte of veilige band voor het seizoen. Omdat een vier seizoenen band voor aanzienlijk minder comfort zorgt, raden wij de frequente weggebruiker (iemand die meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt) aan af te wisselen met een aparte set zomer- en winterbanden.

Ben jij er nog niet uit voor welke banden je gaat kiezen, of heb je onze hulp nodig? Voor vragen over banden sets, banden wisselen, of het opslaan van winter- of zomerbanden kun je altijd contact met ons opnemen.

Heeft u vragen?

Ben jij er nog niet uit voor welke banden je gaat kiezen, of heb je onze hulp nodig? Voor vragen over banden sets, banden wisselen, of het opslaan van winter- of zomerbanden kun je altijd contact met ons opnemen.