Bandenspanning van je auto controleren: zo doe je dat

Hoe vaak controleer jij jouw bandenspanning? Bandenspanning controleren is belangrijk voor de verkeersveiligheid én zorgt ervoor dat je zuiniger rijdt. Zelfs een onlangs verschenen reclamespotje van de Rijksoverheid wijst mensen erop dat bandenspanning controleren een duurzame keuze is. Het zal je dan ook niet verbazen dat steeds meer mensen hier aandacht aan besteden. Hoog tijd dus, om dit onderwerp te behandelen in een van onze blogs. Je bandenspanning controleren, hoe doe je dat eigenlijk?

Waarom moet je de bandenspanning regelmatig controleren?

In de inleiding kwamen de twee belangrijkste factoren voor het controleren van de bandenspanning al voorbij: dit zijn duurzaamheid en verkeersveiligheid. Laten we eerst bekijken hoe een verkeerde bandenspanning zorgt voor een groter verbruik: een zachte band heeft een grotere aanraking met het wegdek. De beweging van de band over de weg is moeizamer, waardoor jouw auto meer brandstof zal gebruiken. Maar dat is niet het enige. Wist je dat door een lage bandenspanning jouw autobanden sneller slijten? Dit zorgt voor onveilige situaties op de lange termijn. Maar ook op de korte termijn kan een band die niet op spanning is voor onveilige situaties zorgen. Zo heeft de auto, bijvoorbeeld, minder grip op de weg en een langere remweg dan met een goede bandenspanning. Ook is de kans op een klapband (en daarbij op een ernstig ongeluk) groter. De bandenspanning controleren is een kleine moeite en levert je als bestuurder dus veel voordelen op. In de volgende alinea leggen we je uit hoe je de bandenspanning van jouw auto kunt controleren.

Wat is de gemiddelde bandenspanning van een auto?

Je bandenspanning controleren is zo gedaan. Bij vrijwel ieder tankstation kun je een luchtdrukmeter- en pomp vinden. Hiermee controleer je de spanning van je banden en pomp je ze, zo nodig, direct op. Begin met het instellen van de luchtpomp op de juiste bandenspanning. Deze wordt gemeten in bar en is voor iedere band anders. De gemiddelde bandenspanning varieert van 1,8 tot 3,2 bar. Om de juiste spanning voor jouw banden te vinden, kijk je in het instructieboekje van je auto. Vaak zit er ook een sticker aan de binnenkant van het linker voorportier. Let wel op: als je jouw banden hebt vervangen, kan de bandenspanning afwijken van het aantal bar dat in het boekje of op de sticker wordt aangegeven. Vraag in dit geval jouw garage of bandenboer om advies.

Heb je vragen of advies nodig?

Voor eerste hulp aan jouw auto ben je bij Service Only aan het goede adres. Heb je vragen of advies nodig? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!