Banden balanceren

Uitlijnen auto versus balanceren banden; wat is het verschil?

Het uitlijnen van de wielen en het balanceren van de banden wordt vaak door elkaar gehaald. Uitlijnen heeft te maken met het systeem waaraan de wielen zijn opgehangen. Door een ongeluk kan dit systeem verplaatst of beschadigd zijn en zodoende staan de wielen niet meer goed onder de auto. Banden balanceren heeft te maken met de velg en de band en wordt bijvoorbeeld na het banden wisselen gedaan. Het wiel wordt dan op toeren gebracht om te kijken of er geen vreemde trillingen zijn waaruit onbalans blijkt.

Wanneer balanceren?


Merk je dat tijdens het rijden jouw stuur of stoel trilt? Dan is de kans groot dat er sprake is van een onbalans en je banden gebalanceerd moeten worden. Bij het balanceren wordt het gewicht weer gelijkmatig over de banden verdeeld en zijn trillingen van je stuur of stoel verleden tijd.

Weet je niet zeker of balanceren van je banden nodig is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Het team van ServiceOnly experts staat voor je klaar.

Veelgestelde vragen bij bandenservice

Het is over het algemeen aanbevolen om banden in paren te vervangen om de prestaties en veiligheid van uw voertuig te optimaliseren. Dit betekent dat u ofwel de twee voorste ofwel de twee achterste banden tegelijk moet vervangen.

U moet de bandenspanning minstens één keer per maand controleren en aanpassen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Het is ook belangrijk om de bandenspanning te controleren voordat u lange afstanden aflegt.

Dit hangt af van de aard en de locatie van het lek. Kleine gaatjes kunnen vaak worden gerepareerd, maar grotere scheuren of scheuren in de zijwand van de band kunnen betekenen dat de band moet worden vervangen.

Hoewel het in theorie mogelijk is om uw banden zelf te vervangen, is het over het algemeen aanbevolen om dit door een professional te laten doen. Dit zorgt ervoor dat de banden correct worden gemonteerd en uitgebalanceerd, wat de veiligheid en prestaties van uw voertuig ten goede komt.

Hoewel het in theorie mogelijk is om verschillende merken banden op uw voertuig te hebben, wordt het over het algemeen aanbevolen om banden van hetzelfde merk en model te gebruiken voor optimale prestaties en veiligheid. Als u toch verschillende merken banden gebruikt, moeten ze dezelfde specificaties en maat hebben.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen in winterse omstandigheden. Dit betekent dat u in Nederland in principe met zomerbanden kunt blijven rijden gedurende het hele jaar, maar bij koude temperaturen, sneeuw en ijs kan het rijden op winterbanden aanzienlijk veiliger zijn.