Rijden in een auto zonder APK: wat zijn daar de gevolgen van?

De Algemene Periodieke Keuring, die we kortgezegd de APK noemen, is in Nederland een verplichte keuring van je auto. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of je auto voldoet aan de eisen die Nederland stelt op het gebied van milieu en veiligheid. Je krijgt ruim op tijd een brief binnen voordat de APK vervalt. De RDW stuurt deze 6 weken van tevoren naar je op. De verantwoordelijkheid om je auto op tijd te laten keuren ligt altijd bij jou als auto eigenaar. De APK wijst uit of er auto onderhoud nodig is. Maar wat zijn de gevolgen als je niet op tijd bent met het laten keuren van jouw auto? Dat leggen we uit in dit artikel.

 

Wat te doen bij een verlopen APK

Het kan altijd gebeuren dat je auto niet op tijd APK is goedgekeurd, ondanks dat je voor de uiterlijke datum met jouw auto naar een garage bent geweest voor de keuring. Gelukkig is er voor dit soort situaties iets bedacht: Artikel 11 van het Besluit Voertuigen. Dit artikel is ingesteld om je extra ruimte te bieden als de APK-keuring vertraging oploopt. Je mag volgens dit artikel met jouw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: je mag er dus niet mee rijden! Na deze periode moet jouw auto APK goedgekeurd zijn, of moet het voertuig zijn geschorst.

Plan je APK keuring

Een voertuig schorsen

Als het dus niet lukt om de auto APK te laten keuren, moet je het voertuig schorsen. Zo voorkom je APK-gerelateerde boetes. Wanneer je jouw auto laat schorsen zet je de APK-verplichting, de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop. Je auto hoeft dan dus niet meer APK-goedgekeurd te zijn, maar je mag ook niet meer in de auto rijden of de auto op de openbare weg laten staan. Wanneer de schorsing afloopt moet de auto wel weer aan de APK-plicht voldoen en moet hij dus goedgekeurd zijn. Daarom mag je wel met de auto rijden naar een APK-keuringsstation voor een keuring. De auto moet dan diezelfde dag ook WA-verzekerd worden. Als je rijdt moet je kunnen aantonen dat je onderweg bent naar een APK-keuring met een afspraakbevestiging.

 

 

Zonder APK de weg op

Als je toch met jouw voertuig de weg op gaat terwijl de APK verlopen is, loop je een groot risico. Het is onveilig om met een voertuig dat niet APK is goedgekeurd de weg op te gaan, want je brengt jezelf en anderen mogelijk in gevaar. Veroorzaak je een ongeluk wanneer de APK is verlopen, dan kan de verzekeraar besluiten dat je niet verzekerd bent. Alle schadekosten moet je dan dus zelf betalen en je premie gaat waarschijnlijk fors omhoog. Ook kun je vervelende boetes uitgedeeld krijgen, zowel van de politie als van de RDW.

Ben je op zoek naar meer informatie over de APK-keuring of wil je jouw auto laten keuren? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag met het juiste advies!

Plan je APK keuring

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 60 euro korting op groot onderhoud