Airco reinigen

De verdamper van de airco kan vuil worden waardoor schimmels en bacteriën in het airconditioning systeem terecht komen. Wanneer de lucht stinkt, je veel hoest en last hebt van droge of prikkende ogen moet je de airco reinigen.

De airco reinigen; waarom?

Dat we af en toe de airco vullen met koudemiddel is voor veel autogebruikers niets nieuws. Het systeem verkoeld nu eenmaal door middel van koudemiddel, dus als we in een frisse auto op de weg willen rijden, is het belangrijk om dit middel soms te verversen of aan te vullen. Dat airco reiniging ook af en toe moet gebeuren, is onbekender bij veel auto-eigenaren. Om te voorkomen dat de condens op de verdamper micro-organismen aantrekt, moeten we de airco reinigen. Naast dat door reiniging het airconditioningsysteem van je voertuig langer meegaat, is het reiniging van de airco ook nodig om ervoor te zorgen dat de personen in de auto schone lucht in ademen.

De airco laten reinigen; hoe vaak moet dit gebeuren?

De airco reinigen houdt dus in dat de verdamper schoongemaakt wordt en ziektekiemen weggehaald worden uit het systeem. Na een airco schoonmaak bij een van onze autogarages zal koele lucht ook niet meer stinken en duurt het langer voordat er weer nieuwe schimmels en bacteriën op de verdamper en in de kanalen gaan groeien. Hoe vaak de het reinigen nodig is, hangt af van hoe je omgaat met de airconditioning van je voertuig. Door 10 tot 15 minuten voordat je de eindbestemming bereikt de airco alvast uit te zetten kun je ervoor zorgen dat je minder vaak de airco moet laten reinigen. Vaak wordt er aangeraden om eens per jaar de airco te reinigen.

Laat de airco bijtijds reinigen en voorkom problemen

Wanneer je een muf geurtje ruikt als de airco aan staat, dan is het laten reinigen van de airco noodzakelijk om gezondheidsklachten uit de weg te gaan. Soms is het ook nodig om het pollenfilter te vervangen. Dit filter zorgt ervoor dat stofjes, pollen en roet uit het systeem blijft. Er zijn ook verschillende middeltjes verkrijgbaar waarmee je nare geurtjes kunt verwijderen en het reinigen van de airco kunt uitstellen. Dit zijn echter tijdelijke oplossingen en verhelpen het probleem van een vervuilde verdamper niet. Af en toe de airco reinigen verhelpt het probleem wel direct. Je kunt ook direct airco service laten uitvoeren, hierbij wordt het hele koeling systeem gecontroleerd en het koudemiddel ververst of bijgevuld

De airco reiniging laten uitvoeren door ServiceOnly; maak een afspraak

Tijdens een airco reiniging worden de luchtleidingen van het airconditioning systeem schoongemaakt en wordt ook de verdamper gereinigd. Zoals in het geval van alle soorten auto onderhoud die ServiceOnly aanbiedt, kost airco reinigen altijd hetzelfde en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Heb je een vraag over het aircosysteem van je auto of een andere auto service? Neem contact met ons op en wij beantwoorden je vragen.

Veel gestelde vragen bij een airco service

Het is aanbevolen om de airconditioning van uw auto eens in de twee jaar te laten controleren door een professional. Als u merkt dat de airconditioning niet zo goed werkt als voorheen, is het verstandig om deze eerder te laten controleren.

Als u de airconditioning niet regelmatig laat onderhouden, kan dit leiden tot problemen zoals lekkages, een slechte luchtstroom en een slechte koeling. Dit kan leiden tot hogere reparatiekosten en een kortere levensduur van de airconditioning.

U kunt zelf de luchtfilters van uw airconditioning controleren en vervangen als ze vuil zijn. Het is ook belangrijk om de buitenkant van de airconditioningunit schoon te houden en deze niet te bedekken met vuil en bladeren.

Als u een vreemd geluid of geur opmerkt bij het gebruik van de airconditioning, is het verstandig om deze zo snel mogelijk te laten controleren door een professional. Dit kan wijzen op problemen zoals verstoppingen of lekkages.

Ja, het is belangrijk om de airconditioning van uw auto ook in de winter te laten controleren, omdat het systeem ook wordt gebruikt voor het ontwasemen van de ramen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt, zodat u veilig kunt rijden.