Wat doet koelvloeistof en hoe vul je het bij?

Het koelsysteem van je auto is vitaal voor een goede werking van de motor. Koelvloeistof speelt hierin een belangrijke rol door de motor op een optimale temperatuur te houden en te voorkomen dat deze oververhit raakt. In dit blog leggen we uit wat koelvloeistof precies doet, waarom het zo belangrijk is en hoe je het koelvloeistofniveau op peil houdt.

Waarom is koelvloeistof belangrijk?

Koelvloeistof is een vloeistof die door de motor circuleert om overmatige warmte te absorberen en af te voeren. Koelvloeistof is niet hetzelfde als antivries. Koelvloeistof helpt onder andere met:

Temperatuurregulatie:

Het helpt de motor binnen de juiste temperatuurgrenzen te functioneren, ongeacht extreem hete of koude weersomstandigheden.

Corrosiepreventie:

Koelvloeistof bevat stoffen die corrosie en afzettingen in de motor en radiator voorkomen.

Bevriezingspreventie:

Bij koud weer voorkomt het bevriezen van de vloeistoffen, wat ernstige schade aan de motor kan veroorzaken.

Kookpuntverhoging:

Het verhoogt het kookpunt van het water in het systeem, waardoor de koelcapaciteit onder hoge temperatuur wordt verbeterd.

Hoe controleer en vul je koelvloeistof bij?

Het bijvullen van koelvloeistof is een eenvoudige onderhoudstaak die je zelf kunt uitvoeren. Hier is hoe je dit veilig doet:

Benodigdheden:

  • Koelvloeistof (controleer het type dat specifiek is voor jouw auto)
  • Veiligheidsbril en handschoenen
  • Trechter
  • Doek voor morsen

Stappenplan:

Stap 1: Veiligheid eerst

Zorg dat de motor koud is voordat je het koelvloeistofreservoir opent. Draag een veiligheidsbril en handschoenen om jezelf te beschermen tegen chemische stoffen.

 

Stap 2: Controleer het niveau

Open de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir. Dit is meestal een doorzichtige container met markeringen voor minimum en maximum vloeistofniveaus. Controleer of het vloeistofniveau tussen deze twee markeringen ligt.

Stap 3: Voeg koelvloeistof toe

Als het niveau laag is, open dan de dop van het reservoir. Plaats een trechter om morsen te voorkomen en giet er langzaam de koelvloeistof in, tot je het maximale niveau bereikt.

 

Stap 4: Controleer op lekkages

Nadat je het reservoir hebt bijgevuld, controleer je rond de motor op tekenen van lekkages. Dit kan duiden op problemen binnen het koelsysteem, die door een professional moeten worden onderzocht.

 

Stap 5: Test de auto

Start de motor en laat deze een paar minuten draaien met de verwarming op maximaal om de koelvloeistof door het systeem te laten circuleren. Controleer het niveau nogmaals en voeg indien nodig meer toe.

Veelgestelde vragen

Het is goed om het koelvloeistofniveau elk half jaar te controleren en bij te vullen indien nodig. Vervang de koelvloeistof volgens de aanbevelingen van de fabrikant van je auto, meestal elke 2 tot 5 jaar.

Het is niet aanbevolen om water te gebruiken als vervanging voor koelvloeistof vanwege het gebrek aan corrosie-inhibitoren en de lagere kook- en vriespunten van water.

Het mengen van verschillende soorten koelvloeistoffen kan leiden tot chemische reacties die de koelcapaciteit verminderen en zelfs schade aan het koelsysteem kunnen veroorzaken.

Koelvloeistof laten bijvullen door ServiceOnly

Het bijhouden van het koelvloeistofniveau is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto dat de prestaties en levensduur van de motor verbetert. Met een paar eenvoudige stappen kan je zelf koelvloeistof bijvullen en zorgen voor een soepel lopende motor. Zorg altijd voor de juiste specificaties en procedures zoals aanbevolen door de fabrikant van je auto. Twijfel je over hoe je het koelvloeistof bijvult? Laat het dan over aan een professional! Onze specialisten kunnen de koelvloeistof van jouw auto gemakkelijk bijvullen. Kom dus gerust langs bij een van onze vestigingen of neem contact met ons op bij vragen.