APK regelgeving: wat zijn de regels?

Zonder APK mag jouw auto de weg niet op, dus laat jij je wagen jaarlijks keuren. Maar wat weet jij eigenlijk over de APK regelgeving? Op welke punten wordt bijvoorbeeld jouw auto gecontroleerd en wat zijn de meest voorkomende afkeurpunten tijdens een APK? In dit artikel leggen we een aantal belangrijke zaken uit.

De belangrijkste regels omtrent de APK keuring van jouw auto

Dat de APK keuring wettelijk verplicht is weet je hoogstwaarschijnlijk wel, maar wist je ook dat de APK regels betrekking hebben op heel Europa? Het rondrijden zonder keuring is in heel Europa strafbaar en kan je grote problemen bezorgen. Check dus voor je met de auto op vakantie gaat altijd even de status van je APK en laat je auto, zo nodig, voor je weggaat nog keuren. Een keuring mag alleen worden uitgevoerd door een hiervoor aangewezen APK keurmeester. Niet iedere garage heeft hiervoor de bevoegdheid, dus meldt bij het maken van een afspraak altijd even waarvoor je komt. Nog een tip: plan de APK van je auto op tijd in. De keuring moet worden uitgevoerd voor de vastgestelde vervaldatum. Is je APK verlopen? Dan mag jouw auto alleen nog de weg op om naar zijn keuring te rijden. Neem in dat geval je afspraakbevestiging mee om een hoge boete te voorkomen (lees hier alle gevolgen van rijden zonder APK). Wist je trouwens dat je al vanaf twee maanden voor de vervaldatum je auto opnieuw kan laten keuren? De oorspronkelijke vervaldatum schuift dan in zijn geheel op naar het volgende jaar (of het jaar daarna). Met deze wetenschap hoef je nooit meer te laat te zijn met je APK keuring! Lees hier wanneer jouw auto APK gekeurd moet worden

Waarom moet mijn auto APK gekeurd worden?

De APK check is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Als bestuurder merk je kapotte of versleten onderdelen aan je auto niet altijd op, met alle gevolgen van dien. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als jij rondrijdt met slecht werkende remmen of banden met te weinig profiel. Hierdoor breng je niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. Tijdens de APK worden onder andere de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting en verlichting van je auto gekeurd. Bij goedkeuring mag je weer voor bepaalde tijd de weg op. Bij benzineauto’s kan deze termijn tweejaarlijks of jaarlijks zijn; diesel wagens moeten vanaf hun eerste APK ieder jaar opnieuw worden gekeurd.

Dit zijn de meest voorkomende afkeurpunten tijdens de APK:

  1. Niet goed werkende verlichting waardoor andere weggebruikers je onvoldoende kunnen zien in het donker of bij regenachtig weer. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken!
  2. Te weinig profiel op de banden. Hierdoor heeft je auto minder grip, wordt de remweg langer en kun je makkelijk slippen bij het optrekken of op een nat wegdek.
  3. Afkeuring op het uitlaatsysteem. Milieuvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel van de APK keuring. Heb je het filter uit de uitlaat verwijderd of vertoont deze roest? Dan wordt jouw auto afgekeurd.

Moet jouw auto binnenkort APK gekeurd worden? Je kunt hier een afspraak maken met een van onze keurmeesters.

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.