Hoe weet je welke olie in je auto moet?

Motorolie is de drijvende kracht binnenin je auto. Waar een mens niet zonder bloed kan, kan een auto niet zonder motorolie. Wanneer je de verkeerde motorolie in je auto stopt kan het veel beschadigen en daarom is het goed om te weten welke motorolie in jouw auto gaat. In dit artikel leggen we precies uit hoe je erachter komt welke motorolie in jouw auto gaat.

Waarvoor wordt motorolie gebruikt?

Wil je de motor van jouw auto optimaal z`n werk laten doen dan is het belangrijk dat de juiste olie wordt gebruikt en dat het oliepeil op een goed level is. Maar wat doet motorolie nou voor jouw auto? De functionaliteiten van motorolie kunnen we als volgt onderverdelen:

  1. Smeren van de motor zodat de verschillende onderdelen soepel blijven draaien en het vermogen van de auto optimaal wordt benut;
  2. Beschermen van de motoronderdelen, zodat slijtage tot een minimum wordt beperkt;
  3. Om een auto te laten rijden ontstaat er binnenin de motor een verbrandingsproces. Wanneer je geen motorolie gebruikt zal je motor oververhit raken en uiteindelijk kapot gaan. Dit is niet de bedoeling en daarom heeft motorolie de fijne eigenschap verkoelend te werken;
  4. Daarnaast zorgt motorolie voor een schone motor omdat vuile stoffen die door het verbrandingsproces ontstaan worden getransporteerd naar het filter;

Het bovenstaande maakt ongetwijfeld duidelijk genoeg waarom motorolie als de drijvende kracht van je auto wordt gezien. Om het vermogen van je motor optimaal te benutten is het belangrijk dat de goede motorolie in de auto zit met daarvan de goede hoeveelheid. Hierover meer!

Welke motorolie voor jouw auto?

Wil je je auto optimaal blijven gebruiken dan is het cruciaal dat je het juiste type motorolie gebruikt en hiervoor dien je met een paar dingen rekening te houden; namelijk de auto die je rijdt en de daarbij behorende viscositeit en hoeveelheid. Viscositeit zegt iets over de dikte van de olie. Iedere motor heeft immers een andere afstelling en wanneer je de verkeerde olie gebruikt kan de motorolie zijn werking verliezen en beschadig je de motor alsnog. Ook dien je de juiste hoeveelheid aan te houden, te weinig motorolie betekent namelijk dat de motor kapot kan gaan. Ook teveel olie is niet goed omdat de oliedruk op dat moment te hoog wordt.

Op de markt zijn veel verschillende soorten motorolie beschikbaar. Wil je weten welke motorolie geschikt is voor jouw auto? Check de fabrieksgegevens van je auto, het handboek van je auto of neem gerust contact met ons op. Wij kunnen makkelijk zien welke olie je nodig hebt.

Hoe vaak dient de motorolie ververst te worden?

Er zit een verschil tussen het bijvullen van het oliepeil en het verversen van motorolie. De hoeveelheid motorolie dient namelijk altijd op peil te zijn dus houd dit zelf goed in de gaten. In de auto’s van tegenwoordig krijg je overigens een seintje wanneer je olie bijgevuld moet worden. Het verversen van motorolie daarentegen moet ook frequent gebeuren en dit is afhankelijk per type auto. Zoals eerder beschreven komt er bij de verbranding van de motor vuil vrij wat in de olie terecht komt. Wanneer de olie te vuil is verliest het zijn werking, wat weer een negatief effect heeft op de kwaliteit van de motor. Vandaar dat eens in de zoveel tijd alle olie wordt vervangen. Waar de motorolie bij de kleinere modellen ieder jaar of per 15.000km ververst wordt is dit bij de grotere modellen pas bij 30.000km of na 2 jaar. Bij het verversen van je motorolie wordt alle inhoud uit de motor gehaald, wordt het oliefilter vervangen en uiteraard nieuwe olie toegevoegd.

Benieuwd naar de staat van de motorolie in jouw auto? Doe dan de goedkope olie check bij één van de ServiceOnly vestigingen. Onze medewerkers helpen je graag!

Veel gestelde vragen bij een olie check

Het controleren van de olie van uw auto is belangrijk, omdat olie de motor smeert en beschermt tegen slijtage en schade. Als er niet genoeg olie in de motor zit, kan dit leiden tot oververhitting en uiteindelijk tot ernstige motorschade.

Het is aanbevolen om de olie van uw auto om de 5.000 tot 7.500 kilometer te vervangen, afhankelijk van uw rijomstandigheden en het type olie dat u gebruikt. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor specifieke richtlijnen.

Het is aanbevolen om de olie van uw auto elke maand te controleren, vooral als u een oude auto bezit of als u veel rijdt. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor specifieke richtlijnen.

Het is mogelijk om de olie zelf te controleren. Zorg ervoor dat uw auto op een vlakke ondergrond staat en dat de motor is afgekoeld. Trek de oliestok uit en veeg deze af met een schone doek. Plaats de oliestok terug in de motor en trek hem er weer uit. Controleer het oliepeil aan de onderkant van de stok. Het oliepeil moet tussen de "minimum" en "maximum" markeringen liggen.