Homokineet vervangen

Je hoort gekke geluiden tijdens het sturen en weet niet wat het is. Hoog tijd om een garage te raadplegen. Een van de oorzaken die het kan zijn, is een kapotte homokineet. Dit is een onderdeel van de aandrijfas van auto’s die helaas nogal eens het loodje legt. Het voordeel: in de meeste gevallen is dit gewoon te repareren. Ontdek hoe Service Only je hierbij kan helpen!

Wat is je homokineet?

Homokineet’ is de korte term voor ‘homokinetische koppeling’. Dit is een onderdeel van je auto, meer specifiek de aandrijfas, die ervoor zorgt dat de wielen met dezelfde snelheid blijven draaien en daarmee de auto goed aansturen. Feitelijk zorgt de homokineet ervoor dat de as (die loopt van de versnellingsbak tot aan het wiel) kan bewegen. Het is daarmee een belangrijk onderdeel voor de stabiliteit van je auto. Wanneer een homokineet kapotgaat ligt dat meestal aan de hoes die eromheen zit. Deze bescherming dient alleen vet vast te houden en geen vuil en vocht. Wanneer deze twee laatste dingen toch hun weg naar de homokineet vinden, raakt deze beschadigd en kan hij ophouden met werken. Het voordeel hiervan is dat ondanks dat dit misschien zo lijkt tijdens het rijden, vaak niet je hele aandrijfas vervangen hoeft te worden, maar slechts een klein onderdeel.

Klapperend geluid

Een kapotte homokineet kan je herkennen aan een klapperend geluid tijdens het sturen. Je zal het dan ook vooral horen wanneer je met je auto een bocht maakt. Denk je dat je homokineet stuk is? Neem dan snel contact op met een garage. De monteurs daar kunnen kijken of je vermoeden klopt. Bovendien is het vervangen van de homokineet een specialistisch klusje. Voor reparatie moet de aandrijfas namelijk gedeeltelijk los en dat vraagt expertise. Met een beetje geluk kan vervolgens de homokineet los vervangen worden en hoeft niet heel de aandrijfas eruit. Dat scheelt in de kosten.

Homokineet vervangen: kosten en tijdsindicatie

Service Only staat voor een eerlijke prijs en snelle service. Bij het vervangen van de volledige as verwachten we iets langer dan een uur bezig te zijn. Je kunt voor het vervangen van de homokineet de auto ‘s ochtends bij ons langsbrengen en deze ‘s avonds weer ophalen. Wanneer dit gebeurt, wordt normaliter een bedrag van tussen de €250 en de €750 afgerekend. Het verschil in prijs hangt samen met het type auto en met de vraag of de gehele as vervangen dient te worden of slechts een deel. Onze monteurs kunnen je hier goed over informeren. Neem voor meer informatie contact met ons op, of maak direct een afspraak bij een garage bij jou in de buurt!