APK afgekeurd? Dit zijn je vervolgstappen

De APK, ook wel Algemene Periodieke Keuring genoemd, is een verplichte keuring van voertuigen. De keuring beoordeelt een voertuig op de belangrijkste punten voor verkeersveiligheid en milieu. Als jouw auto APK wordt afgekeurd, mag je de weg niet meer op. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat je kunt blijven rijden en aan welke vervolgstappen je moet denken als je auto niet door de APK komt.

APK afgekeurd? Ga dan niet de weg op!

Ben je te laat met het inplannen van jouw APK keuring of is je auto bij zijn laatste APK afgekeurd? Ga dan niet de weg op! Dit is niet alleen gevaarlijk, maar zelfs strafbaar binnen heel Europa. Rondrijden in een afgekeurde auto levert je een flinke boete op. De afgekeurde auto zal bovendien worden ingenomen. Vermoed je dat je auto APK afgekeurd zal worden? Plan dan vroegtijdig een afspraak in bij jouw garage in de buurt. Zo voorkom je dat jouw auto door een afkeuring tijdelijk niet meer de weg op mag. Let op: de regelgeving geldt voor heel Europa. Ga je met de auto op vakantie? Check dan altijd de status van je APK en maak, als dit nodig is, op tijd een afspraak.

Dit zijn je vervolgstappen als je auto APK afgekeurd is

Is jouw auto niet door zijn APK check gekomen? Bij een afkeuring zullen er in de meeste gevallen onderdelen moeten worden gerepareerd of vervangen. Tot dit is gebeurd, kun jij niet met deze auto de weg op. Door je APK op tijd in te plannen kun je voorkomen dat je tijdelijk niet de weg op mag. Maar wat moet je doen als je auto APK afgekeurd is, of als je te laat bent voor de keuring?

Dit zijn je vervolgstappen:
1. Is jouw APK keuring verlopen? Jouw auto mag alleen nog de weg op om naar zijn keuring te rijden. Plan zo snel mogelijk een afspraak in en vergeet niet om de afspraakbevestiging mee te nemen. Zo voorkom je dat je onderweg een hoge boete krijgt. Lees hier alles over 'mijn apk keuring is verlopen'.
2. Tot de tijd dat je een afspraak hebt, mag jouw auto dus alleen nog stil staan. Op een eigen erf mag dit voor onbepaalde tijd, maar als jouw auto op de openbare weg geparkeerd staat mag dit maximaal twee maanden.
3. De APK keurmeester stelt een rapport op waarin precies staat op welke punten een auto is afgekeurd. Als er reparaties uitgevoerd moeten worden, dan kan de garage dit in de meeste gevallen voor je doen.
4. Wil je de auto zelf repareren? Dit kun je doen aan de hand van het RDW APK keuring rapport. Let wel op: stap 1 en 2 zijn ook in dit geval van toepassing.

Benieuwd wat de gevolgen zijn als je rijdt zonder APK? Dat lees je hier

Maak op tijd een afspraak voor jouw APK keuring! Je kunt dit doen door contact met ons op te nemen of het online afsprakenformulier in te vullen.

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.