Banden reparatie

Om veilig en comfortabel te kunnen rijden, is het een must dat je autobanden in goede conditie zijn. Ben je door iets scherps heengereden, is je band plat of zacht? Dan is een banden reparatie nodig.

Schade aan je autoband? Laat je autoband repareren

Schade aan je autobanden is vervelend en lastig. Met een lekke band heb je minder grip op de weg en controle over je voertuig. Het gevolg is dat je de verkeersveiligheid in beding brengt en daarom moet je een lekke autoband plakken, en wel zo snel mogelijk. Banden reparatie is nodig voor de veiligheid maar ook om vervolgschade te beperken. Doorrijden op een kapotte band zorgt voor schade aan je velg, band en het wiel. Door directe banden reparatie voorkom je dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent aan auto onderhoud. Wij adviseren dan ook om zo min mogelijk door te rijden op een kapotte band. Ben je ver verwijderd van een garage? Rijdt dan met maximaal 80 km per uur verder of schakel pechhulp in.

Laat bijtijds de autoband plakken

Door op tijd voor banden reparatie te kiezen, zorg je ervoor dat de vervolgkosten minder hoog uitvallen. Het kan namelijk zo zijn dat je te veel doorrijdt op een lekke band, waardoor band reparatie niet meer mogelijk is en de band vervangen moet worden. Een lekke autoband repareren is niet altijd een optie. De monteur van ServiceOnly zal de binnenkant en buitenkant van de band uitvoerig inspecteren en een passend advies geven. Wanneer je niet te lang bent doorgereden, kun je de band proppen maar als er te veel schade is heeft het plakken van de band niet veel zin meer. Uiteindelijk zal in die situatie het autoband plakken een zeer tijdelijke en zelfs duurdere oplossing zijn, omdat de band al te veel beschadigd is.

Band proppen: de autoband repareren van buitenaf

De autoband repareren is op verschillende manieren mogelijk. We kunnen een autoband repareren van binnenuit (paddenstoelmethode) maar ook van buitenaf (band proppen). Een band proppen is eigenlijk hetzelfde als een autoband plakken. Wanneer we een band proppen, maken we eerst het gat schoon. Daarna kunnen we de autoband plakken door een rubberen strip over het gat te leggen. Deze strip duwen we vervolgens net iets verder in het lek waardoor het als een ‘prop’ in de beschadiging vastzit. De autoband proppen is een goedkope oplossing voor een lekke band. We kunnen een autoband proppen als het gat niet groter is dan 6 millimeter. Als de beschadiging groter is of er nog iets in de band zit, bijvoorbeeld een schroef, is banden reparatie volgens de propmethode niet mogelijk en dien je een uitgebreidere banden service of reparatie aan te gaan.

Band reparatie bij ServiceOnly

De ervaren monteurs die in onze garages werken, zullen je altijd een eerlijk advies geven wat betreft band reparatie: autoband plakken, band proppen of vervangen. Wij houden van transparantie en helderheid en zullen dus nooit adviseren een band de proppen wanneer we weten dat je binnen twee maanden opnieuw een band reparatie nodig zal hebben. Een afspraak maken bij een van onze autogarages bij jou in de buurt kan heel eenvoudig.

Heb je vragen over de autoband reparatie, banden vervangen of ontvang je graag advies? Neem contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat iedereen veilig onderweg is!

Veelgestelde vragen bij bandenservice

Het is over het algemeen aanbevolen om banden in paren te vervangen om de prestaties en veiligheid van uw voertuig te optimaliseren. Dit betekent dat u ofwel de twee voorste ofwel de twee achterste banden tegelijk moet vervangen.

U moet de bandenspanning minstens één keer per maand controleren en aanpassen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Het is ook belangrijk om de bandenspanning te controleren voordat u lange afstanden aflegt.

Dit hangt af van de aard en de locatie van het lek. Kleine gaatjes kunnen vaak worden gerepareerd, maar grotere scheuren of scheuren in de zijwand van de band kunnen betekenen dat de band moet worden vervangen.

Hoewel het in theorie mogelijk is om uw banden zelf te vervangen, is het over het algemeen aanbevolen om dit door een professional te laten doen. Dit zorgt ervoor dat de banden correct worden gemonteerd en uitgebalanceerd, wat de veiligheid en prestaties van uw voertuig ten goede komt.

Hoewel het in theorie mogelijk is om verschillende merken banden op uw voertuig te hebben, wordt het over het algemeen aanbevolen om banden van hetzelfde merk en model te gebruiken voor optimale prestaties en veiligheid. Als u toch verschillende merken banden gebruikt, moeten ze dezelfde specificaties en maat hebben.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen in winterse omstandigheden. Dit betekent dat u in Nederland in principe met zomerbanden kunt blijven rijden gedurende het hele jaar, maar bij koude temperaturen, sneeuw en ijs kan het rijden op winterbanden aanzienlijk veiliger zijn.