Oliefilter vervangen

De bewegende delen in een motor worden gesmeerd door olie. Het oliefilter in je auto zuivert de olie van onregelmatigheden waardoor de smering optimaal blijft. Nu heeft olie de eigenschap vuil op te nemen die door slijtage ontstaan, zoals verbrandingsresten, roet en metaaldeeltjes. Het oliefilter zuivert de olie van deze onregelmatigheden. Het oliefilter kan na verloop van tijd verzadigd raken met vuil en werkt dan niet meer.

Wanneer oliefilter vervangen

De olie in de motor is het smeermiddel dat ervoor zorgt dat de draaiende delen in de motor goed blijven werken. Het is niet voor niets dat wanneer iets goed en soepel verloopt men zegt dat het werkt als een ‘geoliede motor’. Bijtijds olie verversen voorkomt vastlopende motoronderdelen. Daarnaast functioneert motorolie tevens als koelmiddel en ook als reinigingsmiddel.

Je hoeft niet naar het oliefilter om te kijken als je een door de fabrikant voorgeschreven motorolie gebruikt en je je netjes houdt aan de onderhoudsintervallen. Het oliefilter wordt dan bij de onderhoudsbeurt tijdig vervangen, tegelijk met het verversen van de motorolie. Dit geldt zowel bij een grote –als een kleine onderhoudsbeurt.

Heb je vragen over de olie in de motor van je auto of ander auto onderhoud? Onze experts geven je graag advies zodat je veilig en rustig de weg op kunt. Neem contact met ons op voor antwoord op je vragen.

Veel gestelde vragen bij een olie check

Het controleren van de olie van uw auto is belangrijk, omdat olie de motor smeert en beschermt tegen slijtage en schade. Als er niet genoeg olie in de motor zit, kan dit leiden tot oververhitting en uiteindelijk tot ernstige motorschade.

Het is aanbevolen om de olie van uw auto om de 5.000 tot 7.500 kilometer te vervangen, afhankelijk van uw rijomstandigheden en het type olie dat u gebruikt. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor specifieke richtlijnen.

Het is aanbevolen om de olie van uw auto elke maand te controleren, vooral als u een oude auto bezit of als u veel rijdt. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor specifieke richtlijnen.

Het is mogelijk om de olie zelf te controleren. Zorg ervoor dat uw auto op een vlakke ondergrond staat en dat de motor is afgekoeld. Trek de oliestok uit en veeg deze af met een schone doek. Plaats de oliestok terug in de motor en trek hem er weer uit. Controleer het oliepeil aan de onderkant van de stok. Het oliepeil moet tussen de "minimum" en "maximum" markeringen liggen.