Zo werkt de eerste APK keuring van jouw auto

Ben jij de eigenaar geworden van een auto? Gefeliciteerd! Misschien heb je een tweedehands auto op de kop getikt of heb je zelfs een nieuwe wagen aangeschaft. In beide gevallen geldt dat voor jou de eerste APK keuring van je auto gaat plaatsvinden! Ben je benieuwd wanneer je jouw auto voor het eerst APK moet laten keuren en hoe zo’n eerste APK keuring van jouw auto werkt? In dit artikel vind je meer informatie.

 

Wanneer is de eerste APK keuring van jouw auto nodig?

Wanneer je voor het eerst jouw nieuwe auto voor de APK keuring bij de garage moet brengen, hangt van twee factoren af. Zo gelden er andere regels voor diesel en benzine auto’s en hangt de frequentie van de keuringen af van de leeftijd van jouw auto. Als je een nieuwe benzine auto hebt gekocht, dan vindt de eerste APK keuring van jouw auto plaats na vier jaar. Een nieuwe diesel auto moet na drie jaar voor het eerst zijn APK keuring ondergaan. Heb jij jouw auto tweedehands gekocht en is hij ouder dan drie jaar? Dan heeft deze waarschijnlijk al een APK keuring ondergaan kort voor hij van eigenaar wisselde, oftewel: voordat de auto in jouw bezit kwam. De eerstvolgende APK keuring van jouw auto hangt ervan af of je een benzine of diesel auto hebt gekocht. Voor benzine auto’s jonger dan acht jaar geldt dat de auto om de twee jaar moet worden gekeurd. Voor diesel wagens is dit ieder jaar. Is de auto ouder dan acht jaar en rijdt deze op benzine? Ook dan moet jouw auto ieder jaar APK worden gekeurd. We kunnen jouw auto ook eerder APK keuren dan de datum die op zijn papieren staat aangegeven. De APK keuring van jouw auto kun je tot twee maanden van tevoren inplannen bij de garage. De nieuwe datum voor de APK wordt altijd aangepast op de laatste datum van keuring.

Hoe werkt de eerste APK keuring van jouw auto?

De eerste APK keuring van jouw (tweedehands) auto werkt net als alle keuringen daarvoor, of zoals de keuringen die vanaf nu ieder jaar (of om de twee jaar) gaan plaatsvinden. Jouw auto wordt gecheckt op belangrijke punten voor verkeersveiligheid, milieu en registratie. APK punten die zullen worden gecheckt in verband met de verkeersveiligheid zijn, onder andere, de remmen, autobanden, ruitenwissers en uitlaat. Om door de milieu keuring heen te komen worden de uitstoot, het roetfilter en de katalysator bekeken. Voor de registratie worden daarnaast nog de kilometerstand, het voertuigidentificatienummer en de brandstof gecheckt op juistheid.

Ben jij toe aan de eerste APK keuring van jouw auto? Hier kun je direct een afspraak maken bij jouw garage in de buurt.

Plan je APK keuring

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 60 euro korting op groot onderhoud