Airco onderhoud

Wanneer de airco van je auto het niet meer doet, kan dit erg vervelend zijn. Zeker in de zomer zorgt verkoeling van je voertuig voor een comfortabele rijervaring. Je kunt het zelf doorhebben wanneer er problemen met de airco zijn, maar voor airco onderhoud moet er een ervaren garagist naar het systeem kijken.

Laat regelmatig je airco checken; waarom?

Zelf kun je kleinschalig airco onderhoud doen, je kunt namelijk controleren of het systeem nog genoeg koude lucht uitblaast. Zelf vervolgstappen ondernemen is echter lastig, omdat de airco een gesloten systeem is. Er zijn verschillende redenen waarom het aircosysteem minder goed kan werken. Zo kan een kapotte verdamper ervoor zorgen dat de koelwerking minder is, maar ook een condensor, ventilator of een lekkage kan bijdragen aan schade aan het aircosysteem. Door regelmatig airco onderhoud uit te laten voeren, ben je ervan verzekerd dat het koelsysteem in goede conditie blijft. Een airco check wordt gedaan tijdens de grote beurt. Je kunt echter ook apart de airco laten checken?

Jaarlijks airco onderhoud laten uitvoeren

Er wordt aangeraden om een jaarlijkse airco controle te doen. Dat komt omdat de airco een slijtagedeel is en sneller kan slijten dan andere auto onderdelen. Vooral condensvorming kan schade aan het aircosysteem toebrengen. Warme lucht koelt af in de verdamper en wanneer dit te snel gebeurt, blijven er waterdruppels in de verdamper achter. Hierdoor kunnen schimmels in de kanalen van het aircosysteem gaan groeien. Door middel van regelmatige airco controle ga je de vorming van schimmels en bacteriën uit de weg. Heeft u last van nare luchtjes in de auto wij kunnen de aircokanalen voor u reinigen met een anti-geurbehandeling. Tijdens airco onderhoud vult de garagist van ServiceOnly tevens het koudemiddel bij met behulp van speciale apparatuur en checkt het systeem ook op eventuele lekkages.

Voorkom schade aan het aircosysteem

Helaas kun je zelf niet het systeem van de airco controleren, maar je kunt er wel voor zorgen dat de airco van je auto in goede conditie blijft. Zelfstandig airco onderhoud houdt in dat je een aantal tips opvolgt om schade aan het aircosysteem te voorkomen. Zo kun je tien minuten voor aankomst op bestemming de airco alvast uit zetten. Op die manier verklein je de kans dat er condens in het systeem blijft steken. Daarnaast, en dit klinkt raar, kun je door de auto airco af en toe in de winter aan te zetten ook zelf aan airco onderhoud doen. Je kunt dit zien als conditietraining voor het aircosysteem want doordat het koelmiddel circuleert, wordt de compressor gesmeerd.

Regelmatig airco onderhoud uit laten voeren, is echter noodzakelijk om te voorkomen dat de auto airco stuk gaat. Combineer airco onderhoud met onze bandenservice, dan ben je klaar voor de zomervakantie.

Airco onderhoud door ServiceOnly; maak een afspraak!

ServiceOnly is een keten van geregistreerde BOVAG-garages. Bij ons laat je voor een vaste, lage prijs airco onderhoud doen. Een afspraak maken kan heel eenvoudig! Daarnaast biedt ServiceOnly ook ander auto onderhoud aan zoals de grote en kleine onderhoudsbeurt en accuservice. Mocht er onderweg ineens iets misgaan, bieden wij ook pechhulp aan.

Heb je vragen over airco onderhoud of denk je dat er iets aan je airco mankeert? Neem contact met ons op, dan helpen wij je op weg in een verkoelde auto.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 60 euro korting op groot onderhoud