APK verlopen? Dit is wat je moet doen

Iedere auto die drie jaar of ouder is, moet in Europa verplicht jaarlijks gekeurd worden. Dit noemen we de Algemene Periodieke Keuring, oftewel de APK. Tijdens deze keuring wordt je auto gecontroleerd op een flink aantal technische aspecten met betrekking tot verkeersveiligheid en milieu. Rijden zonder geldige APK is strafbaar. Is je APK keuring verlopen, dan is het dus zaak om snel actie te ondernemen! Wij vertellen je wat je moet doen.

De APK-vervaldatum controleren

De RDW is in Nederland de organisatie die de registratie van voertuigen en rijbewijzen verzorgd. Ook houden ze toezicht op de technische staat van voertuigen met betrekking tot veiligheids- en milieueisen. Inderdaad, de APK. Zo’n 6 weken voordat je APK verloopt ontvang je dan ook van de RDW een herinnering om je auto te laten keuren, lees hier wanneer je auto apk gekeurd moet worden. Als je al eerder een APK keuring hebt laten uitvoeren, dan heb je van de garage een vervaldatum meegekregen. Deze kun je ook op de website van de RDW opzoeken door middel van een kentekencheck. Je bent vervolgens zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten uitvoeren van de nieuwe keuring. Let wel op als de brandstof van je auto verandert, dit kan namelijk invloed hebben op de datum van de keuring.

APK keuring verlopen: wat nu?

Wanneer je al eerder een APK keuring hebt gedaan voor je huidige auto heb je een vervaldatum meegekregen. Je dient dan een nieuwe APK check te laten doen vóór de datum die op het keuringsrapport van de APK staat. Doe je dit niet, dan kan dat risico's met zich meebrengen. Heb je een nieuw voertuig? Bekijk dan in het APK-keuringsschema wanneer je voor de auto voor het eerst moet laten controleren. Let op: wanneer de brandstof van je auto verandert, kan dit invloed hebben op de datum van de auto keuring. Wanneer je auto op een bepaalde datum een APK check ondergaan heeft, betekent dit niet dat je zonder problemen het hele jaar kan doorrijden en blijft de kans op het nodige onderhoud van je auto altijd aanwezig.

Hoe lang mag de APK verlopen zijn?

Na het verlopen van de APK mag je auto nog 2 maanden stil staan op de openbare weg. In die periode heb je de tijd om alsnog een APK keuring uit te laten voeren. Het enige ritje dat je in die 2 maanden dus nog mag maken, is die naar de garage voor de APK. Zorg dan wel dat je kunt aantonen dat je onderweg bent naar jouw ServiceOnly garage in Dordrecht, Zwijndrecht, Gorinchem of één van de andere locaties. Neem dus altijd je afspraakbevestiging mee. Je leest hier de regelgeving rondom APK

De APK-verplichting tijdelijk stopzetten

Als je niet in de gelegenheid bent om binnen 2 maanden de auto alsnog te laten keuren en je wilt hem voor langere tijd niet gebruiken, dan kun je ook besluiten om het kenteken bij de RDW te laten schorsen. Daarmee zet je de APK-verplichting tijdelijk stop. De consequentie is wel dat je auto ook niet meer op de openbare weg mag staan. Een schorsing gaat direct in en duurt 1, 2 of 3 jaar. Na die periode moet je weer aan de APK plicht voldoen of de schorsing verlengen. 

De APK keuring laten uitvoeren

Wil je jouw auto zo snel mogelijk laten keuren om een boete te voorkomen? Plan dan een voordelige APK check in bij ServiceOnly. Zo heb je voor slechts €25,00 een APK keuring. Daarbij maakt het niet uit of het om een APK van een benzineauto of dieselauto gaat. Laat je de APK keuring uitvoeren in combinatie met een grote onderhoudsbeurt? Dan is de APK check helemaal gratis. Na de APK keuring van je auto ontvang je een goedkeuringsrapport waarin de APK-keurmeester de reparatie- en adviespunten overzichtelijk aangeeft. Eventuele reparaties kunnen we natuurlijk ook meteen of op korte termijn voor je uitvoeren. Het kan zijn dat een RDW-controleur een steekproef uitvoert. Dergelijke steekproeven zijn bedoeld om te controleren of de keuringen goed uitgevoerd worden. Je merkt hier als eigenaar niets van, behalve dat je auto iets langer op de werkplaats moet blijven.

 

Wil je meer weten over de APK keuring of heb je vragen over onze dienstverlening? Bekijk dan welke vestiging dicht bij jou in buurt zit of neem contact met ons op door je gegevens achter te laten.

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.