Schokdempers vervangen

Schokdempers maken dat je lekker rijdt en niet al te misselijk wordt op hobbelige wegen. Daarnaast zijn ze onmisbaar voor een veilige autorit, omdat ze stabiliteit van de auto mede mogelijk maken. Na ongeveer 100.000 kilometer zijn schokdempers aan vervanging toe. Waarom is dit en hoe laat je ze vervangen? De automonteurs van Service Only staan voor je klaar!

Wat zijn schokdempers?

Iedere auto heeft vier schokdempers: twee aan de voorkant en twee aan de achterkant. Deze vier onderdelen zijn cilinders die gevuld zijn met olie of gas. Zij zorgen ervoor dat de schokken die tijdens het autorijden worden gegenereerd minder hard binnenkomen. Dit komt doordat de cilinders meeveren. Anders gezegd: schokdempers zorgen ervoor dat je comfortabeler rijdt, maar ook dat je voertuig controleerbaar blijft, ook wanneer er tijdens het rijden veel impact op de auto wordt gemaakt door een hobbel. De demping waarvoor de schokdempers zorgen wordt door de jaren heen minder. De schokdempers slijten en daardoor zal je voelen dat de auto blijft nadeinen na het remmen. Zodra dit het geval is, is het tijd om je schokdempers te laten vervangen.

Wanneer moeten schokdempers vervangen worden?

Hoewel je in Nederland redelijk lang kan doen met schokdempers (door ons goede wegdek), zal er voor veel automobilisten op een gegeven moment een punt komen waarop de schokdempers van hun auto vervangen moeten worden. Door slijtage zijn de meeste schokdempers na circa 100.000 kilometer aan vervanging toe. Je kunt zelf last ervaren van kapotte schokdempers doordat je meer impact of deining voelt tijdens het rijden, maar het kan ook zo zijn dat er tijdens een onderhoudsbeurt of reparatie van je auto wordt ontdekt dat de schokdempers aan vervanging toe zijn. Het controleren van de schokdempers is namelijk een vast onderdeel van de APK en verplichte onderhoudsbeurten. Wij adviseren om bij het constateren van één kapotte schokdemper direct twee schokdempers te laten vervangen. Bij slijtage van één schokdemper kun je namelijk verwachten dat de andere schokdemper binnenkort ook aan vervanging toe is. Wij vervangen daarom altijd direct beide schokdempers aan de voorkant, of beide schokdempers aan de achterkant. 

Duur en kosten van het vervangen van schokdempers

De kosten van het vervangen van de schokdempers, zijn afhankelijk van de prijs van de schokdemper zelf. Deze zal namelijk opnieuw moeten worden ingekocht. Verder hangt de prijs af van de intensiteit van de klus. Schokdempers aan de achterkant zijn relatief makkelijk en snel te vervangen: in ongeveer een half uur. Met het vervangen van schokdempers aan de voorkant zijn onze monteurs langer bezig: dit kan soms wel 1,5 uur tot 2 uur duren. In totaal kan de prijs van het vervangen van schokdempers variëren tussen de €150 en de €1000.

Kapotte schokdempers? Maak eenvoudig een afspraak

Merk jij dat je auto steeds minder comfortabel rijdt door bijvoorbeeld het lang nadeinen van het frame? Maak dan een afspraak bij een Service Only garage bij jou in de buurt. Onze monteurs weten precies wat er met jouw auto aan de hand is, welke schokdempers er vervangen moeten worden en op welke manier dat moet gebeuren. Bij Service Only kun je rekenen op:

  • Altijd prijsopgaaf vooraf;
  • 1 jaar garantie op arbeid en onderdelen;
  • Gratis controle.

Vind hier een autogarage bij jou in de buurt, of neem contact op als je nog vragen hebt over het vervangen van je schokdempers.

Veel gestelde vragen

Of je schokdempers kapot zijn, moet worden geconstateerd door een specialist, een automonteur. Het kan zijn dat de schokdempers versleten zijn. Als dit bij in ieder geval één schokdemper het geval is, is altijd aan te raden ze allebei (aan één zijde) te laten vervangen.

Afhankelijk van het type auto, de omvang van de schade en de mogelijkheid tot het (snel) verkrijgen van het type schokdemper dat benodigd is, kost het vervangen van schokdempers tussen de 150 en de 1000 euro. Uiteraard is de prijs altijd afhankelijk van de specifieke situatie van je auto.

De schokdempers worden altijd gecheckt bij de APK. Als deze kapot zijn zal de monteur laten weten dat deze vervangen moeten worden.