Is je katalysator kapot? Zo laat je hem vervangen!

Een kapotte katalysator is een groot probleem voor je auto. Het vervangen van de katalysator is belangrijk omdat deze verantwoordelijk is voor het reinigen van de uitlaatgassen. Als deze niet goed werkt, kunnen schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen en kunnen de uitlaatgassen de prestaties van de motor negatief beïnvloeden. In dit artikel leggen wij je uit hoe je je katalysator kan laten vervangen!

Wat is een katalysator?

Een katalysator is een onderdeel dat tussen het uitlaatsysteem is gemonteerd. Het ziet eruit als een van de dempers van de uitlaat. Een katalysator heeft als functie om giftige stoffen afkomstig uit de motor – en van boven de 300 graden – om te zetten in minder schadelijke stoffen. Wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld een stotterende motor, een rammelend geluid of een auto die stinkt naar rotte eieren, is de kans aanzienlijk dat de katalysator kapot is en mogelijk gerepareerd of vervangen dient te worden. Echter scheelt dit wel per automerk. Bij het ene automerk kan het zo zijn dat er eerst een gedeelte van de uitlaat gedemonteerd moet worden. Bij het andere automerk kan de katalysator weer prima in de rubbers blijven hangen. Twijfel je of je katalysator kapot is? Bij ons ben je er zeker van dat er door professionele en goed opgeleide monteurs aan je auto wordt gewerkt, terwijl de specificaties van de fabrikant in acht worden genomen.

Rammelende katalysator

Wanneer er een rammelend geluid van onder je auto lijkt te komen, komt dit waarschijnlijk vanuit de katalysator. Als het buiten wat kouder is, is de kans groter dat je last hebt van een rammelende katalysator. Als de katalysator geheel op temperatuur is, is het mogelijk dat je je katalysator niet meer hoort rammelen. 

Maar hoe komt een rammelende katalysator tot stand? Wanneer je een rammelende katalysator hebt, kan dit eigenlijk twee oorzaken hebben. De eerste oorzaak is dat het hitteschild van de katalysator of uitlaat losraakt. De tweede oorzaak is dat de inhoud van de katalysator is terechtgekomen in de behuizing ervan. 

Veelvoorkomende oorzaken waardoor je katalysator kapot is

Wanneer je katalysator kapot is of kapot gaat, zijn er verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen. 

  • De motor is niet goed afgesteld → wanneer je al die tijd blijft doorrijden met een motor die niet goed is afgesteld, kan dit schade veroorzaken aan de katalysator als in de motor.
  • Olie- en koelvloeistof in je uitlaatsysteem → wanneer er olie of koelvloeistof in je uitlaatsysteem komt, kan dit ervoor zorgen dat de doorstroming van de uitlaatgassen wordt verstoord. Dit komt doordat er een zware koolstofafzetting ontstaat op de keramische katalysator.


Andere veelvoorkomende oorzaken van een kapotte katalysator zijn als volgt:

  • Ophoping van as: Na verloop van tijd kan zich as ophopen in de katalysator, wat de doorstroming van uitlaatgassen kan blokkeren en de prestaties kan beïnvloeden.
  • Directe beschadiging van de katalysator: De katalysator kan beschadigd raken door bijvoorbeeld het raken van een obstakel op de weg of door het gebruik van verkeerde brandstoffen.
  • Problemen met de motor: Problemen met de motor, zoals slechte compressie of verkeerde timing, kunnen de prestaties van de katalysator beïnvloeden.
  • Oude leeftijd: Na verloop van tijd kan de katalysator slijten en minder effectief worden in het verminderen van uitstoot.

Kapotte katalysator laten vervangen? Neem vrijblijvend contact op

Heb je vragen over het vervangen van een kapotte katalysator of ben je benieuwd naar wat wij voor jouw auto kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

Neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging bij jouw in de buurt of vul het contactformulier in.

U kunt ook eenvoudig online een afspraak maken bij de dichtstbijzijnde vestiging.

Contactformulier

Over ServiceOnly

Wij van ServiceOnly zijn een keten van garagebedrijven in de regio Dordrecht, die zich focussen op onderhoud en reparatie voor alle automerken. Werkend vanuit zeven vestigingen leveren wij de beste service tegen een scherpe prijs. Het begon allemaal in de jaren negentig. Veel autobezitters gingen na een paar jaar van dealeronderhoud op zoek naar een voordeliger alternatief. Onze eerste (van de zeven) vestiging(en) in Papendrecht wist precies dat te bieden: het zijn van een goede buurtgarage, die de kwaliteit van een merkdealer levert. Dat is het begin geweest van een succesformule, die nu de basis vormt van ServiceOnly. In dit artikel vertellen wij je graag meer over onze manier van werken en belichten wij een van de werkzaamheden die wij voor je uit kunnen voeren: de reparatie van een kapotte katalysator.

Onze ServiceOnly werkwijze

Bij ServiceOnly houden we van acties! Samenwerken met lokale winkelbedrijven, supermarkten en tankstations is onze specialiteit. Wat dacht je van een spaaractie voor een gratis APK? Of misschien wel 30% korting op pechhulp of een winterbandenwissel, terwijl je zomerbanden veilig worden opgeslagen bij een ServiceOnly autogarage en niet verslijten. Maar dat is nog niet alles! Wij denken altijd met je mee en zoeken naar de beste oplossing voor jou als klant. Bijvoorbeeld bij een kapotte katalysator kijken we eerst naar reparatie in plaats van vervanging. En om de kosten inzichtelijk te maken, stellen we kosteloos een op maat gemaakt onderhoudsplan voor je op. Bij ServiceOnly bieden we niet alleen kwaliteit, maar ook een jaar garantie op arbeid en onderdelen. Zo ben je altijd verzekerd van de beste service!

Veel gestelde vragen bij een katalysator service

De levensduur van een auto-katalysator kan variëren, maar over het algemeen kunnen ze meegaan tussen de 80.000 en 100.000 kilometer. Verschillende factoren, zoals rijstijl, brandstofkwaliteit en onderhoud, kunnen echter invloed hebben op de levensduur.

Niet alle problemen met de katalysator vereisen een volledige vervanging. In sommige gevallen kunnen kleine reparaties of het reinigen van de katalysator voldoende zijn om de prestaties te herstellen. Het is echter belangrijk om de adviezen van onze monteurs te volgen om de juiste oplossing te bepalen

Het repareren of vervangen van een auto-katalysator vereist technische kennis en speciale gereedschappen. Het wordt aanbevolen om deze taak over te laten aan onze monteurs, omdat het onjuist installeren van een katalysator kan leiden tot prestatieproblemen en emissieproblemen

Het is mogelijk dat het controlelampje "Check Engine" aangaat vanwege een probleem met de katalysator. Het is raadzaam om de auto naar een van onze gekwalificeerde autogarage te brengen om de oorzaak te laten controleren. Afhankelijk van de diagnose kan het nodig zijn om de katalysator te repareren of te vervangen.