Alles over de verschillen in APK tussen diesels en benzine auto’s

Heb jij altijd benzine gereden en ben je overgestapt naar een dieselauto, of andersom? Dan ben je misschien benieuwd naar wat de overeenkomsten en verschillen zijn in de APK keuring van een diesel- of benzineauto. De overeenkomsten voor de APK keuring van beide auto’s beperken zich vooral tot de APK keurpunten: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Of je nu benzine of diesel rijdt: een APK keuring is voor iedere auto in grote lijnen hetzelfde. Echter, zijn er wel grote verschillen in de frequentie van de keuringen. Hierover leggen we je alles uit in onderstaand artikel.

 

De eerste APK keuring: wat is het verschil voor diesels en benzine auto’s?

Voor het moment van keuren van een nieuwe auto, gelden andere regels voor diesel- en benzine auto’s. Heb je een nieuwe wagen gekocht die rijdt op benzine? De APK van een benzine auto vindt voor het eerst plaats na vier jaar. Echter, de APK keuring voor nieuwe diesels moet al na drie jaar worden gedaan. Heb je een tweedehands auto gekocht? Als je weet hoe oud jouw auto is, kun je berekenen of deze al voor zijn eerste APK bij de garage is geweest. Vaak wordt dit door de verkoper ook aangegeven. De kans is groot dat jouw nieuwe tweedehands, voor hij van eigenaar wisselde, in ieder geval nog een grote beurt heeft gehad.

Plan je APK keuring

Benzine auto’s of diesels: hoe vaak vindt de APK keuring plaats?

Naast een verschil in het aantal jaren waarna de eerste APK keuring moet worden uitgevoerd, is er een verschil in de frequentie van keuringen in de volgende jaren. Hoe vaak een auto moet worden gekeurd hangt af van de leeftijd van de auto en van de brandstof waarop de auto rijdt. Hieronder volgt een kort overzicht:

Zo vaak moet een benzine auto voor zijn APK:

Rijd je een benzineauto jonger dan acht jaar? Dan moet jouw auto om de twee jaar APK worden gekeurd. Is de auto ouder dan acht jaar, dan moet een jaarlijkse keuring worden uitgevoerd.

Zo vaak moeten diesels een APK keuring:

Diesels moeten na de eerste keuring ieder jaar naar de garage voor hun APK.

 

 

Aanvullende APK keurpunten voor oudere auto’s

De APK keuring wordt voor benzine auto’s en diesels altijd uitgevoerd op de onderdelen verkeersveiligheid, milieu en registratie. Voor oudere auto’s geldt, naast de standaard APK, nog een extra APK keuring. Zo wordt een extra roetmeting gedaan op diesels met een bouwjaar vanaf 1980. Voor een benzine auto geldt dat de lpg-motor vanaf bouwjaar 1993 tijdens de APK een extra viergasmeting moet ondergaan.

 

Wil jij jouw auto langsbrengen voor zijn APK keuring? Je kunt hier een afspraak maken bij jouw garage in de buurt.

Plan je APK keuring

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 60 euro korting op groot onderhoud