Wat doet een stabilisatorstang en hoe weet je dat hij kapot is?

De stabilisatorstang speelt een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid en het comfort van het rijden. Het vormt een belangrijk onderdeel van de auto, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien totdat er problemen ontstaan. In dit blog duiken we dieper in op de functie van de stabilisatorstang en hoe je kunt herkennen dat deze aan vervanging toe is. 

De functie van de stabilisatorstang

De stabilisatorstang staat ook wel bekend als de antirol-bar en is een essentieel onderdeel van het ophangingssysteem van een voertuig. Deze stang loopt dwars onder de auto en is aan beide zijden van de auto verbonden met de ophanging. De stabilisatorstang in een auto zorgt ervoor dat de auto minder heen en weer beweegt en stabieler aanvoelt als je snel door bochten gaat of over hobbelige wegen rijdt. Het werkt door kracht te gebruiken om de auto vlak en stevig op de weg te houden, wat rijden veiliger en prettiger maakt.

Tekenen dat een stabilisatorstang aan vervanging toe is

Een stabilisatorstang is ontworpen om een lange tijd mee te gaan, maar deze kan door diverse factoren zoals slijtage of schade toch defect raken. Hieronder staan een aantal indicatoren dat de stabilisatorstang aan vervanging toe is. 

Visuele inspectie

Bij vermoedens van schade aan de stabilisatorstang kan een visuele inspectie vaak uitsluitsel bieden. Zoek naar tekenen van fysieke schade zoals buigingen of breuken in de stang zelf. 

Een goed functionerende stabilisatorstang is essentieel voor de veiligheid en het comfort van het rijden. Door aandacht te besteden aan de hierboven beschreven tekenen kan je tijdig ingrijpen en gevaarlijke situaties voorkomen. 

Auto overhelt meer in de bochten

Een defecte stabilisatorstang kan leiden tot een onevenwichtig rijgedrag waarbij de auto meer overhelt in de bochten dan normaal. 

Opvallende geluiden 

Als je bij het nemen van bochten of het rijden over hobbels ongebruikelijke geluiden hoort, is dit een groot teken dat er iets mis is met de stabilisatorstang. Het gaat vaak om een klapperend of een bonkend geluid dat constant blijft terugkomen.

Oneven slijtage van de banden 

Dit geldt als minder voor de hand liggend teken maar is desalniettemin iets om in de gaten te houden. Een defecte stabilisatorstang kan leiden tot ongelijke drukverdeling op de banden, wat vervolgens resulteert in oneven slijtage. 

ServiceOnly

Twijfel je of de stabilisatorstang van jouw auto kapot is? Twijfel dan niet en neem contact met ons op. Daarnaast kan je ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen