Winterbanden

De zachte rubbersamenstelling van winterbanden zorgt ervoor dat de winterband ook bij lage temperaturen zacht blijft en grip op de weg geeft. Zeker in het geval van sneeuw en ijzel zijn winterbanden onder je auto een must. Je winterbanden laten repareren, vervangen of onderhouden? Wij van ServiceOnly zijn je graag van dienst!

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn van compound rubber gemaakt, een speciale rubbersamenstelling waardoor winterbanden in tegenstelling tot zomerbanden niet hard worden bij lage temperaturen. De zomerse autoband wordt tijdens koude dagen hard en verliest elasticiteit waardoor ook de grip op de weg vermindert. Wanneer de buitentemperatuur onder 7 graden Celcius daalt, merk je dit al en daarom laten veel autogebruikers aan het einde van de herfst hun banden wisselen voor winterbanden. Winterbanden zijn tevens uitgerust met lamellen, dit zijn speciale inkepingen, waardoor je ook in het geval van sneeuw en ijzel een goede voertuigcontrole houdt. Als je met de auto op wintersportvakantie gaat zijn winterbanden zeker nodig. In onder andere Duitsland zijn winterbanden in het winterseizoen verplicht.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Waar de zomerband brede gleuven heeft die de waterafvoer bevorderen, hebben winterbanden lamellen die grip bieden op sneeuw en ijzel. ServiceOnly raadt aan om tijdens koude tijden, ook al sneeuwt het niet, toch je voertuig te voorzien van winterbanden. Doorrijden op de zomerse autoband is misschien aantrekkelijk omdat deze ook minder snel slijt, maar wanneer het kwik onder de zeven graden daalt, merk je duidelijk dat je remweg langer wordt en dat je rustiger moet gaan rijden. Als je geen winterbanden hebt laten monteren en het sneeuwt een dag, kun je beter thuisblijven want zonder winterband heb je om dat moment geen enkele grip.

Rijden op winterbanden in de zomer

In de zomer is het een slecht idee om door te rijden op winterbanden. De winterband slijt snel doordat het rubber niet voor hoge wegdek temperaturen en luchttemperaturen gemaakt is. Daarnaast worden winterbanden erg zacht wanneer het te warm is. Daarom wisselen autogebruikers vaak twee keer per jaar de banden en laten tijdens een bandenservice het profiel van de winterband controleren, bandenspanning meten en de autobanden nakijken op scheurtjes.

Winterbanden wisselen bij ServiceOnly; maak direct een afspraak

Bij de ServiceOnly vestigingen kun je voordelig winterbanden omwisselen voor zomerbanden of andersom. Daarnaast kun je bij ServiceOnly ook terecht voor andere soorten auto service, zoals de APK keuring, onderhoud en diverse checks. Wij werken met transparante en lage prijzen, deze zijn vooraf opgegeven zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je een vraag over winterbanden of rijdt je auto niet meer zoals voorheen en wil je weten waarom? Neem contact op met ons team van experts, wij lossen graag het probleem op!