APK keuring; wanneer moet je auto APK gekeurd worden?

De APK, ook wel de Algemene Periodieke Keuring, van je auto is een verplicht onderdeel van de rijveiligheid voor iedere Europese bestuurder. De naam zegt het al: dit is een periodieke keuring van jouw auto, waarna hij weer goedgekeurd de weg op kan. Wist jij dat het verboden is om zonder APK keuring de weg op te gaan? Het is dus zaak om de APK van je auto op tijd in te plannen. Wanneer je dit precies moet doen, lees je in onderstaand artikel.

Wat is een APK keuring?

In Europa zijn gezamenlijke afspraken gemaakt om de verkeersveiligheid te waarborgen. Hiervoor is de APK bedacht: de Algemene Periodieke Keuring. De verplichte keuring bestaat uit een aantal technische testen die de verkeersveiligheid van je auto meten. Daarnaast wordt gekeken naar de milieubelasting van het voertuig. Zoals al even genoemd, mag je zonder geldige APK check niet de weg op! Het rondrijden zonder keuring is in Europa strafbaar en kan je grote problemen bezorgen. Zorg er dus voor, dat je op tijd bent met het laten keuren van je auto.

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?

Er zijn verschillende soorten auto’s en dus ook verschillende regels rondom de APK keuring. Wanneer moet jouw auto APK gekeurd worden? Heb je een benzine auto, dan moet je auto na 4 jaar voor het eerst gekeurd worden. Dan twee keer om de twee jaar en vanaf het achtste jaar moet je auto elk jaar gekeurd worden. Een diesel auto moet voor het eerst APK gekeurd worden na 3 jaar en vervolgens elk jaar. 

In Nederland verloopt de registratie van zowel auto’s als rijbewijzen via het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Zij zijn toezichthouder op de technische staat van alle voertuigen op de Nederlandse wegen en bewaken daarnaast of de voertuigen voldoen aan de Europese milieuwetgeving. Om dit voor alle voertuigen zo goed mogelijk te kunnen inzien, is de verplichte APK keuring in het leven geroepen. Het RDW stuurt je hiervoor zelf een oproep. Als je deze oproep hebt ontvangen, moet je zelf een afspraak maken bij jouw garage in de buurt. Zo’n 6 weken voordat de APK op je auto verloopt, zul je van het RDW nog wel een herinnering ontvangen. Wil jij weten wanneer jouw auto APK gekeurd moet worden? Je kunt dit ook opzoeken door op de website van het RDW het kenteken van jouw auto in te voeren. Wist je ook dat je je auto tot 2 maanden eerder kan laten keuren voor de APK? Je leest er hier meer over.

Help! Ik ben te laat met het regelen van de APK voor mijn auto

Als je jouw auto al eens APK hebt laten keuren, moet je zelf de vervaldatum van de keuring in de gaten houden. Het RDW verwacht namelijk dat jij zelf een nieuwe APK keuring laat uitvoeren voor de vervaldatum. Is jouw APK keuring verlopen? Dan mag je niet de weg op. Doe je dat toch? Dan riskeer je een boete van €140,-. Na de vervaldatum mag jouw auto wel nog 2 maanden stilstaan op de openbare weg, zodat jij de tijd hebt om alsnog de APK te regelen. Het ritje naar de garage geldt hierbij als uitzondering. Zorg ervoor dat je jouw officiële afspraakbevestiging meeneemt om te kunnen laten zien waar je naartoe gaat! Je leest hier alles rondom APK regelgeving

Heb jij snel een APK keuring nodig? Hier kun je een afspraak maken via ons online contactformulier.

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.