Hoe kun je de profieldiepte van je banden meten?

Een auto moet zo goed mogelijk onderhouden worden. Naast de jaarlijkse APK zijn er ook dingen die je zelf kunt controleren, zoals het meten van de profieldiepte van je banden. Wij leggen uit hoe je dit doet en waarom het zo belangrijk is.

De profieldiepte van je banden meten

Dat doe je met een munt! Ja dat lees je goed, je kunt de profieldiepte van je banden heel makkelijk meten met een euromunt. Wij leggen stap voor stap uit hoe je dit zelf kan doen.

  1. Zorg dat je auto op een vlakke ondergrond staat.
  2. Draai de voorwielen helemaal naar buiten (het maakt niet uit of dit links of rechts is). Op deze manier kan je het loopvlak van de banden makkelijker zien.
  3. Voor de zomerbanden gebruik je een 1 euromunt, deze zet je tussen de groeven van je autoband in. Wanneer je vanuit de zijkant kijkt en de gouden buitenrand van de munt ziet, is de band toe aan vervanging. Voor de winterbanden geldt hetzelfde, alleen gebruik je een 2 euromunt. Hierbij geldt dat de zilveren buitenrand van de munt niet boven de groef mag uitsteken.
  4. Meet de banden op verschillende plekken in het midden en aan de buitenkant, banden kunnen namelijk scheef afslijten. Wettelijk wordt er naar het gedeelte van de band gekeken waar het profiel het laagste is.

Komt de profieldiepte van de band negatief uit de test? Dan is het natuurlijk aan te raden om dit officieel te laten controleren bij de garage, zodat jouw banden kunnen worden vervangen.

Waarom is het belangrijk om de profieldiepte van je banden te meten?

Met een goed bandenprofiel zorg je ervoor dat je auto voldoende grip op de weg heeft. Het verkleint de kans op slippen, al helemaal bij heftige regenval. Om de veiligheid van jezelf en andere bestuurders te waarborgen, zorg je er dus voor dat je banden een goede profieldiepte hebben. Bovendien kun je een bekeuring krijgen als je rijdt met ondergeschikte banden.

Wat is de minimale profieldiepte van autobanden?

De wettelijke minimale profieldiepte voor zowel zomer- als winterbanden is 1,6 mm. Het is aan te raden om ze bij een profieldiepte van 4 mm te vervangen. Dit kun je laten doen bij al onze garages, zoals onze autogarage in Gorinchem en onze autogarage in Zwijndrecht

Slijtage bandenprofiel verminderen

Je kunt de slijtage van de autobanden niet tegengaan maar, de volgende tips kunnen wel bijdragen aan een vertraging van het proces.

  • Bandenspanning: controleer de bandenspanning Hiermee verbruik je minder brandstof, is de kans op een klapband kleiner en slijten de banden minder snel.
  • Rij niet te hard: hoe harder je rijdt, hoe meer kans op wrijving en dus slijtage.
  • Zorg dat je autobanden goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn

Heb jij de profieldiepte van jouw banden gemeten en zijn deze negatief uit de test gekomen, of wil je dit gewoon door ons laten doen? Je kunt direct een afspraak inplannen bij een van onze vestigingen, of contact met ons opnemen voor advies en antwoord op je vragen.