Autobanden zonder profiel: dit moet je er mee doen

Rijden op banden zonder profiel is een gevaarlijke praktijk die te allen tijde moet worden vermeden. Niet alleen brengt het een verhoogd risico op ongevallen met zich mee, maar het heeft ook gevolgen voor de prestaties van jouw auto op het gebied van accelereren, remmen en bochtenwerk. In deze blogpost gaan we in op de gevaren van banden zonder profiel en geven we tips over hoe je jouw banden kunt controleren op slijtage en wanneer je ze moet vervangen. Lees verder voor meer informatie over de risico's van rijden op banden zonder profiel!

Banden

Wat zijn de gevaren van het rijden op banden zonder profiel?

De gevaren van rijden op banden zonder profiel zijn reëel en potentieel levensbedreigend. Zonder het juiste profiel op jouw banden loopt jouw voertuig het risico niet goed over de weg te kunnen rijden. Wanneer je band onvoldoende profiel heeft, heeft de band minder tractie en grip, wat kan resulteren in verminderde stopkracht en controle. Dit betekent dat jouw auto eerder doorglijdt, wat leidt tot mogelijke ongelukken en andere gevaarlijke scenario's.

Naast het potentiële gevaar kunnen kale banden ook de brandstofefficiëntie van jouw auto verminderen door de toegenomen wrijving. Dit betekent dat je meer brandstof verbruikt dan nodig en uiteindelijk meer geld uitgeeft aan brandstof dan nodig is. De verminderde grip kan ook leiden tot meer slijtage van de remmen en ophanging van jouw auto, met dure reparaties tot gevolg.

Hoe weet ik of mijn banden aan vervanging toe zijn?

Het is belangrijk om jouw banden regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn en voldoende profieldiepte hebben. Profieldiepte is de hoeveelheid groeven of inkepingen in jouw band, die voor tractie en grip op de weg zorgt.

De eenvoudigste manier om de profieldiepte van jouw banden te controleren is met een profieldieptemeter. Deze is verkrijgbaar bij elke auto-onderdelenwinkel. Om de profieldieptemeter te gebruiken, steek je hem gewoon in de groeven van de band en meet je de waarde. Is de profieldiepte minder dan 2,5 mm (of precies 2,5 mm), dan adviseren we je om je banden te vervangen. Wordt er tijdens jouw APK een profieldiepte van tussen de 1,6 en de 2,5 mm gemeten? Dan komt er in jouw rapport de opmerking te staan dat het noodzakelijk is om de banden op korte termijn te vervangen. Ben je te laat met het vervangen en heeft jouw profiel een diepte bereikt van minder dan 1,6 mm? Dan mag je de weg niet meer op.

Een andere manier om de conditie van jouw banden te controleren is door te zoeken naar tekenen van slijtage. Enkele veel voorkomende tekenen dat jouw banden aan vervanging toe zijn, zijn ongelijke of overmatige slijtage, scheuren of sneden in de zijwanden, of uitstulpingen of blaren op het bandoppervlak. Als je bovendien merkt dat jouw auto tijdens het rijden naar één kant trekt, kan dit een teken zijn dat jouw banden aan vervanging toe zijn.

Tot slot is het ook belangrijk om de leeftijd van jouw banden te controleren, omdat ze na verloop van tijd versleten kunnen raken, zelfs als de profieldiepte acceptabel lijkt. Banden hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 5 à 6 jaar, dus als jouw banden ouder zijn, moet je overwegen ze te vervangen.

Wat zijn de gevolgen van het rijden op profiel loze banden?

Rijden op kale banden is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook leiden tot boetes en ernstige juridische gevolgen. Kale banden zullen eerder slippen of tractie verliezen in natte of ijzige omstandigheden, waardoor het risico op een botsing toeneemt. Het duurt ook langer om te stoppen dan bij banden met voldoende profiel, waardoor het moeilijker wordt om snel te reageren op gevaren op de weg. Bovendien kan rijden op kale banden leiden tot overmatige slijtage van de ophanging, de remmen en de stuurinrichting van jouw auto, met dure reparaties tot gevolg.

Het is daarom belangrijk om regelmatig jouw profieldiepte te controleren en ervoor te zorgen dat jouw banden in goede staat verkeren. Vervang versleten of beschadigde banden zo snel mogelijk om jouw veiligheid te garanderen en juridische complicaties te vermijden.

Zo veilig mogelijk onderweg zijn met jouw auto? Kom eens langs bij een van onze vestigingen, zoals onze garage in Dordrecht of onze garage in Ridderkerk, of neem vrijblijvend contact met ons op. Bij ons kun je terecht voor tussentijdse controles, maar ook voor de tweejaarlijkse APK check.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 45 euro korting op groot onderhoud