Je elektrische auto onderhouden: zo doe je dat

Je ziet ze steeds vaker op de weg: volledig elektrische auto’s of hybride wagens. Misschien ben jij wel de trotse eigenaar van zo’n duurzame auto of overweeg je er binnenkort een aan te schaffen maar wil je eerst meer weten over het onderhoud van elektrische auto’s. Het onderhoud van een elektrische of hybride auto verschilt op sommige punten sterk van dat van een niet-elektrisch model. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Een elektrische auto onderhouden: zo werkt dat

Eigenaren van een elektrische auto kunnen beamen dat het onderhoud van deze auto’s veel minder moeite kost dan het onderhoud van een normale, niet-elektrische auto. Dit komt omdat een elektrische auto slechts drie hoofdonderdelen bevat. Dit zijn de elektrische motor, de omvormer en een ingebouwde lader. Door de afwezigheid van een verbrandingsmotor zijn er veel minder onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Bovendien hoeven bij onderhoud vrijwel geen vloeistoffen te worden aangevuld of ververst. Een hybride auto bevat naast de elektrische aandrijving ook een verbrandingsmotor. Hierdoor is tijdens de kleine beurt vaker daadwerkelijk onderhoud nodig.

 

Wat zijn de kosten van het onderhoud van een elektrische auto?

Omdat er minder snel slijtage aan de auto plaatsvindt, zijn in eerste instantie de kosten van het onderhoud aan een elektrische auto laag. De frequentie van onderhoudsbeurten is in principe gelijk aan die van een normale auto, maar tijdens de beurt hoeven bijvoorbeeld minder vaak vloeistoffen worden aangevuld of ververst. Ook is door het aanwezige regeneratieve remsysteem, tot 50% minder onderhoud aan de remmen nodig. Alleen in zeldzame gevallen zullen onderdelen in hun geheel vervangen hoeven worden. Neem bijvoorbeeld de accu, die tot wel 10 jaar meegaat en waarop door dealers vaak lange tijd garantie wordt gegeven. Indien de accu vervangen moet worden, kun je voor het omwisselen van de oude accu bovendien een vergoeding krijgen waardoor de kosten van het onderhoud aanzienlijk worden gedrukt.

Kan ik het onderhoud van mijn elektrische auto zelf doen?

Voor elektrische auto onderhoud is meer vakkennis nodig dan bij een traditionele auto. Bovendien is voor eventuele storingen of reparaties vaak speciale apparatuur nodig die zelfs niet in iedere professionele garage voor handen is. Daarom raden wij, zeker voor elektrische auto’s, aan het onderhoud altijd door een professional te laten doen. De monteurs van ServiceOnly hebben alle benodigde opleidingen gevolgd om jouw elektrische- of hybride auto van zo goed mogelijk onderhoud te voorzien. Bovendien denken wij altijd mee over een zo duurzaam en mogelijke oplossing tegen zo laag mogelijke kosten.

 

Heeft u vragen? 

Meteen een afspraak maken of jouw vragen niet beantwoord? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 60 euro korting op groot onderhoud