Hoelang kun je rijden met een prop in je band? Het antwoord

Heb jij weleens gehoord van ‘een prop in je band’? Dit is een snelle reparatie om een lekke band te repareren. Waar dit vroeger nog een gebruikelijke manier van banden plakken was, zijn er tegenwoordig duurzamere manieren om je band te repareren. Een professionele garage zal jou dan ook sneller adviseren om de band te vervangen of te laten plakken, dan om die te laten proppen. Heb jij een prop in je band en ben je benieuwd hoelang je hiermee kunt doorrijden? Lees dan snel verder.

Je lekke band repareren met een prop: zo gaat dat

Een klein gaatje in een autoband kan worden gerepareerd met een ‘prop’. Het is een goedkope manier voor het repareren van een kapotte band en mag alleen worden toegepast als de beschadiging in de band kleiner is dan 6 millimeter. Bij de prop-methode wordt een rubberen pleister over het gat geplakt en in het lek geduwd. Hierdoor ontstaat een prop die het gat dicht.

Hoe veilig is een prop in je band?

Met een vakkundige reparatie kun je vaak nog wel een tijdje blijven doorrijden. Een prop in je band vormt wel een groter risico dan een normaal geplakte band. Dit komt omdat de prop kan losschieten, met opnieuw een lekke band én een grotere beschadiging tot gevolg. Daarnaast wordt een prop in de band vaak niet bij de garage gedaan maar als noodoplossing onderweg, bijvoorbeeld door de ANWB. De autobanden worden hierna niet meer uitgebalanceerd, terwijl dit wel nodig is. Niet goed gebalanceerde banden zorgen niet alleen voor onveilige situaties op de weg, maar ook voor extra slijtage aan de beschadigde band en de overige banden. Laat een bandenreparatie dan ook altijd bij jouw garage in de buurt uitvoeren!

Hoelang kun je door rijden met een prop in je band?

Een prop in je band moet je zien als een noodoplossing. Als je met een lekke band langs de weg komt te staan en geen reserveband of thuiskomer achter in de auto hebt liggen, kan de ANWB een prop in je band schieten zodat je hiermee thuis kunt komen. Het advies is om de prop daarna zo snel mogelijk laten vervangen. Dit kan door middel van een duurzame reparatie (de band laten plakken bij de garage) of een nieuwe band. Zo voorkom je onveilige situaties op de weg en zorg je ervoor dat je autobanden langer meegaan

Heb je een lekke band? Je kunt direct een afspraak maken via deze link. Onze monteurs gaan voor je aan de slag! Maak je afspraak bij onze garage in Dordrecht, onze garage in Ridderkerk, of bij een van onze andere locaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 45 euro korting op groot onderhoud