De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij door de overvolle vertrekhallen of last-minute wijzigingen toch met de auto op vakantie? Let er dan op dat je voorbereid vertrekt en de juiste regels in acht neemt. Sommige verkeersregels kunnen namelijk afwijken van de regels in Nederland, daarnaast kan ook de infrastructuur een groot verschil zijn. Het is dus goed om je in te lezen voordat je met de auto naar het buitenland afreist. Met deze blog bereiden we je voor op een zorgeloze en boetevrije autovakantie in 3 populaire vakantiebestemmingen.
Wanneer je naar het zuiden van Europa reist, kom je ze geheid tegen: de tolwegen. Om je hier zo snel mogelijk doorheen te loodsen, is het handig om een tolbadge mee te nemen. Vaak gaat deze rij sneller dan de rijen waarbij je met een andere betaalmogelijkheid dient te betalen en is het geklungel in de auto op zoek naar contant geld of een betaalkaart ook verleden tijd.
De rijstijl in andere landen kan soms een aanzienlijk verschil zijn met hoe we in Nederland gewend zijn om te rijden. Zowel het niveau van geduld, emotie en het in acht nemen van regels kan soms voor bijzondere situaties zorgen. Als bezoeker van het vakantieland dien je daar op voorbereid te zijn en zo nodig op aan te passen.
Nederland is een vlak land. Hierdoor missen we soms wat rijervaring in de bergen. Ga je naar een bergachtig land? Lees jezelf over de regels in. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn er smalle bergwegen. Hier geldt over het algemeen de regel: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer, tenzij anders aangegeven of tenzij het stijgende voertuig zich dichterbij een uitwijkplaats bevindt. Uiteraard rijd je in de zomer op zomerbanden, maar sommige bergachtige gebieden bevatten sneeuw. Wees ervan bewust dat je remafstand langer is wanneer je op zomerbanden rijdt in winterse omstandigheden, ook is je brandstofverbruik en bandenslijtage hoger. Let op: in sommige landen is het rijden op winterbanden in de zomer verboden. Dit is bijvoorbeeld in Italië het geval
Plan je afspraak
Als je naar Kroatië gaat dien je de volgende veiligheidsartikelen verplicht in de auto te hebben:
Meer dan in Nederland zijn kleinere wegen ’s nachts onverlicht.
Let op: ondanks dat Kroatië deel uitmaakt van de Europese Unie wordt er betaald met de munteenheid Kuna.
Gedurende een inhaalmanoeuvre wordt geacht je knipperlicht de gehele actie aan te laten staan