Waar moet je aan denken als je met de auto op zomervakantie gaat?

De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij door de overvolle vertrekhallen of last-minute wijzigingen toch met de auto op vakantie? Let er dan op dat je voorbereid vertrekt en de juiste regels in acht neemt. Sommige verkeersregels kunnen namelijk afwijken van de regels in Nederland, daarnaast kan ook de infrastructuur een groot verschil zijn. Het is dus goed om je in te lezen voordat je met de auto naar het buitenland afreist. Met deze blog bereiden we je voor op een zorgeloze en boetevrije autovakantie in 3 populaire vakantiebestemmingen.

Algemene tips

Tolwegen

Wanneer je naar het zuiden van Europa reist, kom je ze geheid tegen: de tolwegen. Om je hier zo snel mogelijk doorheen te loodsen, is het handig om een tolbadge mee te nemen. Vaak gaat deze rij sneller dan de rijen waarbij je met een andere betaalmogelijkheid dient te betalen en is het geklungel in de auto op zoek naar contant geld of een betaalkaart ook verleden tijd.

Rijstijl

De rijstijl in andere landen kan soms een aanzienlijk verschil zijn met hoe we in Nederland gewend zijn om te rijden. Zowel het niveau van geduld, emotie en het in acht nemen van regels kan soms voor bijzondere situaties zorgen. Als bezoeker van het vakantieland dien je daar op voorbereid te zijn en zo nodig op aan te passen.

Bergen

Nederland is een vlak land. Hierdoor missen we soms wat rijervaring in de bergen. Ga je naar een bergachtig land? Lees jezelf over de regels in. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn er smalle bergwegen. Hier geldt over het algemeen de regel: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer, tenzij anders aangegeven of tenzij het stijgende voertuig zich dichterbij een uitwijkplaats bevindt. Uiteraard rijd je in de zomer op zomerbanden, maar sommige bergachtige gebieden bevatten sneeuw. Wees ervan bewust dat je remafstand langer is wanneer je op zomerbanden rijdt in winterse omstandigheden, ook is je brandstofverbruik en bandenslijtage hoger. Let op: in sommige landen is het rijden op winterbanden in de zomer verboden. Dit is bijvoorbeeld in Italië het geval

Heb je je banden nog niet gewisseld?

Tips en regelgeving voor een vakantie met de auto in Frankrijk

  • Een flitspaalsignaleringsapplicatie in uw auto? Ongeacht op wat voor apparatuur, kan een boete tot wel 1500 euro oplopen.
  • Handen aan het stuur. Als je in Frankrijkt wordt betrapt op het vasthouden van een sigaret, eten of drinken, een telefoon of wanneer je iets anders pakt, kan dit resulteren in een flinke boete.
  • Naar het strand of naar een meer? We gaan fris gekleed, maar als bestuurder wel met sneakers of andere schoenen aan. Met slippers aan rijden is namelijk verboden in onder andere Frankrijk en Spanje.
  • In sommige steden en delen van provincies is een milieusticker verplicht. Let op als je bijvoorbeeld naar of door Parijs, Annecy, Lille of Lyon reist. Voor het aanvragen van de Crit’Air sticker en een actueel overzicht verwijzen we naar de site van de Franse overheid.
  • Veel mensen zullen denken aan de verplichte alcoholtesters. Echter is deze regel sinds mei 2020 afgeschaft. Het is dus niet meer nodig om een alcoholtest mee te nemen wanneer je naar of door Frankrijk rijdt. Het rijden onder invloed wordt, net als in Nederland, wel streng bestraft! Politieagenten onderwerpen bestuurders regelmatig aan alcoholtesten. Alcohol en autorijden gaan nooit samen.
  • Heb je pech? Ga dan niet zelf aan de slag maar bel de servicedienst van ServiceOnly. In Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden om banden te verwisselen, tevens is slepen verboden op de snelweg: alleen een bergingsbedrijf heeft hier de bevoegdheid toe.

Tips en regelgeving voor een vakantie met de auto in Spanje

  • Er zijn verschillende extra items belangrijk om in te pakken wanneer je in of naar Spanje reist: een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle inzittenden en een reservewiel. Ook een milieusticker dien je aan te schaffen wanneer je naar bijvoorbeeld Barcelona of Madrid vertrekt. Deze verkrijg je bij een Spaans postkantoor.
  • Net als in Frankrijk geldt: wanneer je rijdt mag je niets anders dan het stuur in je handen hebben en kies voor ander schoeisel dan slippers, ook met blote voeten rijden is in Spanje niet toegestaan.

Tips en regelgeving voor een vakantie met de auto in Kroatië

  • Als je naar Kroatië gaat dien je de volgende veiligheidsartikelen verplicht in de auto te hebben:
    • Een veiligheidsvest. Het is zelfs aan te raden om voor alle reizigers een veiligheidsvest in te pakken
    • Een gevarendriehoek. Wanneer je een caravan of aanhangwagen meeneemt zijn er zelfs twee verplicht.
    • Een verbanddoos waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is
    • Een reservelamp
    • Een reservewiel
  • Meer dan in Nederland zijn kleinere wegen ’s nachts onverlicht.
  • Let op: ondanks dat Kroatië deel uitmaakt van de Europese Unie wordt er betaald met de munteenheid Kuna.
  • Gedurende een inhaalmanoeuvre wordt geacht je knipperlicht de gehele actie aan te laten staan