Last van een slippende koppeling? Dit kun je eraan doen

De koppeling is de verbinding tussen de versnellingsbak en de motor van een auto. Wanneer je wilt schakelen (of wilt stilstaan) zorgt deze ervoor dat de versnellingsbak en de motor niet in verbinding staan; hij houdt ze als koppelstok als het ware uit elkaar. Een versleten koppeling voert zijn functie niet goed meer uit waardoor de versnellingsbak en de motor te dicht bij elkaar kunnen komen en langs elkaar gaan ‘slippen’. Hoe je een slippende koppeling herkend en wat je eraan kunt doen, lees je in dit artikel.

Waardoor raakt een koppeling versleten?

Het is heel normaal dat een koppeling versleten raakt naarmate een auto ouder wordt. Bij normaal gebruik van de auto kan een slippende koppeling dus na verloop van tijd optreden. Bij nieuwere auto’s kan ook een sportieve rijstijl de oorzaak zijn. Rijd je weinig kilometers en ben je geen sportieve rijder, maar heb je toch een versleten koppeling? Dan staat jouw auto waarschijnlijk te lang stil tussen de ritjes door. Ook hierdoor kan een koppeling versleten raken.

 

Hoe herken je een slippende koppeling?

Merk jij vage klachten aan je auto? Het schakelen gaat moeilijker dan je hiervoor gewend was, of misschien trekt de auto traag op. Dan kan het zomaar eens zo zijn dat jij last hebt van een slippende koppeling. Klachten die hiermee te maken hebben zijn niet altijd even herkenbaar, maar worden duidelijker naarmate de koppeling langer niet in orde is. Ook als jouw auto een hoog toerental draait zonder écht te versnellen, heb je waarschijnlijk met een slippende koppeling te maken.

Kun je doorrijden met een slippende koppeling?

De tegenvraag die hier gesteld kan worden is: wil je doorrijden met een versleten koppeling? Wanneer de koppelingsplaat zo dun is geworden dat hij slipt, treden serieuze problemen op. De auto zal moeite hebben met schakelen en op een gegeven moment zelfs helemaal niet meer vooruitkomen. Laat het niet zover komen. Door je koppeling op tijd te laten vervangen, voorkom je onveilige situaties op de weg.

Kan ik mijn koppeling zelf vervangen?

De koppeling vervangen is een hele klus en het is niet aan te raden dit zelf te doen. De versnellingsbak moet volledig worden gedemonteerd om bij de koppeling te kunnen. Heb je geen beschikking over een autobrug of heb je niet het juiste gereedschap in huis, dan is het aan te raden de auto naar een professionele garage in de buurt te brengen.

Kunnen wij je helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op of maak direct een afspraak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 45 euro korting op groot onderhoud