Alles wat je moet weten over de laadpaal voor thuis

Steeds meer bestuurders rijden een elektrische auto of denken erover na om deze aan te schaffen. Auto’s die worden aangedreven door een accu, kun je het beste altijd aan een laadpaal zetten als ze stilstaan. Zeker als je ’s ochtends genoeg vermogen in de accu wilt hebben om op je plaats van bestemming aan te komen, is het aan te raden om de auto ’s nachts aan een laadpaal thuis zetten.

In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen over een laadpaal thuis, zoals:

  • Wat kost een laadpaal thuis?
  • Hoe kun je een laadpaal aanvragen?
  • Kun je zelf een laadpaal installeren?
  • Wat is de beste laadpaal voor thuis?

Wat zijn de kosten van een laadpaal thuis?

Heb je de mogelijkheid om je elektrische auto op jouw eigen terrein te parkeren? Het is dan handig om ook een laadpaal thuis te laten installeren. Laadpalen voor thuis zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van je auto en de situatie bij je thuis, kunnen de kosten van een laadpaal verschillen. Op de vraag ‘Wat kost een laadpaal voor thuis?’ is dus geen eenduidig antwoord te geven. Gemiddeld ligt de aanschafwaarde van een laadpaal tussen de 500 en 1500 euro. De kosten voor het installeren van de laadpaal liggen rond de 350 tot 400 euro in een standaardsituatie. In tegenstelling tot de aanschaf van de elektrische auto zelf, geldt voor een laadpaal thuis geen subsidieregeling.

 

Hoe kun je een laadpaal aanvragen?

Als je niet de mogelijkheid hebt om jouw auto op eigen terrein te parkeren en dus geen laadpaal thuis kunt plaatsen, kun je jouw auto op een openbare parkeerplaats met laadpaal parkeren en opladen. Is er geen oplaadpunt bij jou in de buurt? Dan kun je bij de gemeente een laadpaal aanvragen. In veel regio’s is het aanvragen van een laadpaal gratis, maar soms moet je hiervoor nog betalen. Let wel op dat de parkeerplaats geen privé plek voor jou alleen is, maar iedereen met een elektrische auto er mag parkeren.

Kun je zelf een laadpaal installeren?

Of je zelf een laadpaal thuis kunt installeren hangt niet alleen af van hoe handig jij bent met elektriciteit, maar ook van het type laadpaal dat je wilt aanschaffen en de huidige aansluitingen bij jou thuis. Op een 3-fasenaansluiting kun je bijvoorbeeld tot 3x sneller laden, maar als je woning nog niet is aangesloten moet je de aansluiting laten aanleggen of verzwaren door de netbeheerder uit jouw regio.

Welke laadpaal het beste is hangt af van het merk en vermogen van je auto, van jouw wensen en van de situatie bij jou thuis. Heb je een oprit met weinig ruimte? Dan kun je het beste kiezen voor een Wallbox — een laadpaal in de vorm van een kastje dat op de muur wordt gehangen. Heb je wat meer ruimte? Dan zijn er ook opties voor een luxer design, bijvoorbeeld een paal in hout of een laadpaal die je kunt aansluiten op zonnepanelen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze aan onze monteurs door vrijblijvend contact op te nemen met jouw garage in de buurt.