Autobanden vervangen: waarom en wanneer?

Zoals een mens zich niet goed kan verplaatsen op versleten schoenen, kan een auto niet van A naar B komen op slechte of kapotte banden. Net als schoenen zul je de banden van je auto om de zoveel tijd moeten laten vervangen. Als je tijdens het rijden merkt dat jouw banden aan vervanging toe zijn, ben je eigenlijk al te laat. In dit artikel leggen we uit hoe je een ‘slechte’ band kunt herkennen en wanneer je het beste jouw banden kunt wisselen om dit voor te zijn.

Waarom moet ik mijn banden vervangen?

De belangrijkste reden om jouw autobanden op tijd te vervangen is veiligheid. Wie doorrijdt met versleten of kapotte banden zal dit vanzelf merken. Slechte banden hebben niet alleen veel invloed op de veiligheid op de weg, maar kunnen ook jouw rijcomfort aanzienlijk beperken. Als het profiel in de banden van je auto is versleten zul je steeds minder grip hebben tijdens het rijden. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan een langere remweg dan normaal, of aan het wegslippen van de auto in een bocht. Als je dit opmerkt, is het aan te raden om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen bij jouw garage in de buurt. Wie rond blijft rijden op versleten banden is een gevaar op de weg en voor zichzelf.

Wanneer zijn mijn banden versleten?

Slijtage aan de banden wordt veroorzaakt tijdens het rijden en is heel normaal. Degenen die vaak rijden of een sportieve rijstijl hebben zullen sneller toe zijn aan nieuwe banden dan iemand die rustig of niet zo vaak rijdt. Een tijdsbestek waarin jouw banden vervangen moeten worden, is hierdoor moeilijk te noemen. Wanneer zijn banden versleten? Een van de kenmerken is de profieldiepte. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterbanden. Wettelijk gezien moet een zomerband vervangen worden bij 1.6 mm. Bij een profieldiepte tussen 1.6 en 2.5 mm maken wij in het APK rapport een opmerking dat de banden aan vervanging toe zijn. Winterbanden zijn aan vervanging toe als het profiel minder dan 4mm diep is.

Ook ouderdom kan ervoor zorgen dat banden verslijten. Het rubber droogt uit waardoor er scheurtjes in de band verschijnen. Als bij droogtescheurtjes het binnenwerk van de band zichtbaar wordt, dan wordt de autoband bij de APK afgekeurd. Tot slot zijn schuine slijtage, veroorzaakt door verkeerde wieluitrusting of bandenspanning, en onregelmatige slijtage of cuppen, veroorzaakt door slechte schokdempers, kenmerken van een versleten autoband. Om te bepalen of jouw banden vervangen moeten worden, maak je een afspraak bij de garage.

Hoe herken je een versleten autoband?

Een band hoeft niet lek of geklapt te zijn om afgekeurd te worden. Bepaalde vormen van slijtage kunnen lijden tot minder grip op de weg of kunnen een klapband veroorzaken. Ook als een van jouw banden beschadigd is, zul je deze dus moeten vervangen. Vooral autobanden met schuine slijtage of beschadigingen door scherpe voorwerpen of een stoeprand vergroten de kans op onveilige situaties en zullen zo snel mogelijk vernieuwd moeten worden.

Ben jij toe aan nieuwe autobanden? Voorkom onveilige situaties op de weg en maak direct een afspraak bij een van onze monteurs.