Water uit uitlaat? Zo zit dat!

Misschien is het je weleens opgevallen dat er soms water uit de uitlaat van een auto komt. Dit kun je bijvoorbeeld zien als je na een korte stop terugkomt bij je auto en er een vochtplek onder de uitlaat te zien is. Ook als je achter een ander voertuig een bocht inrijdt, kun je opmerken dat er water uit de uitlaat van de auto voor je komt. Hoe kan dat? En is dat wel normaal? Wij beantwoorden je vragen in dit artikel.

Water uit de uitlaat van een auto? Zo zit dat!

Hoewel veel water uit de uitlaat geen goed teken is, is het verlies van een beetje condens geen reden tot paniek. Waterdamp ontstaat door het ontbranden van brandstof en wordt normaal gesproken afgevoerd via uitlaatgassen. Het kan weleens voorkomen dat er na het ontbranden van de brandstof een beetje condens achterblijft in het uitlaatsysteem. Als de auto is afgekoeld of de buitentemperatuur laag is, kan dit in de vorm van water uit de uitlaat druppelen. Als jij in de winter terugkomt bij je geparkeerde auto en een vochtig plekje op de grond onder de uitlaat ziet, is dit dus normaal. Ook bij het inrijden van een bocht kun je een beetje water uit de uitlaat van degene voor je zien komen. Dit is overtollig water dat in de uitlaat is blijven hangen en er door het inrijden van de bocht uit wordt geslingerd.

Veel water uit je uitlaat? Breng je auto naar de garage!

Hoewel een beetje water uit de uitlaat dus normaal is, moet je oppassen als er te veel vocht uit je uitlaat komt. Hoewel dit verward kan worden met water uit de uitlaat, is het verliezen van veel vocht vaak een teken van het lekken van koelvloeistof uit de auto. Koelvloeistof zorgt voor het afkoelen van de motor tijdens het rijden en is erg belangrijk voor een veilige rit. Als je het vermoeden hebt dat je auto koelvloeistof lekt, kun je het beste direct langsgaan bij jouw autogarage in de buurt om te voorkomen dat de verbrandingsmotor oververhit raakt. In dat geval staat je een dure reparatie te wachten én breng je jezelf en andere weggebruikers in gevaar. Een lekkage herken je aan het verliezen van veel vloeistof, ergens onder de auto vandaan. Koelvloeistof lijkt op water en is dus makkelijk te verwarren met het verlies van veel water uit de uitlaat. Ben je niet zeker van je zaak? Je kunt je auto dan beter even laten nakijken bij één van onze vestigingen!