RADAR APK-onderzoek

Wat kunt u doen als u twijfels heeft bij de apk-keuring van uw auto? En wat kunt u doen als u denkt dat uw auto onterecht is afgekeurd? Dienst Wegverkeer (RDW) houdt toezicht en voert steekproeven uit. Er wordt echter niet gecontroleerd of er onnodig veel aan je auto is gesleuteld.

Een team van Radar nam de proef op de som en ging, met verborgen camera's in een testauto, langs bij twaalf willekeurige garages. Ze lieten onze auto eerst keuren door de RDW. Zo wisten ze zeker dat de auto goed was. Wat bleek: in bijna de helft van de bezochte garages kwam de auto niet door de apk of zijn er reparaties uitgevoerd die niet nodig waren. Slechts drie garages, namelijk Auto Centrum Bommelerwaard in Zaltbommel, de KwikFit in Maarssen, en autobedrijf De Keijzer in Oss, keurden de auto net als de RDW, in één keer goed.

Opvallend is de willekeur aan adviezen en reparaties. De testauto wordt twee keer afgekeurd en bij één garage zelfs op drie punten: de remmen, banden en rechterkoplamp moeten worden vervangen. De garage heeft de auto niet eerst afgemeld bij de RDW. Dat is opvallend, zo heeft de RDW de apk niet kunnen controleren.

Hens Peeters Weem van de RDW adviseert om altijd om het rapport te vragen. 'De oorspronkelijke datum van de oude apk blijft altijd staan. Wij kunnen niet controleren of de keuring goed is gegaan als wij niet weten dat er een keuring heeft plaatsgevonden.'

Ook Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, zegt dat je altijd moet vragen om het RDW-rapport, ook al is je auto afgekeurd. 'Anders geef je het garagebedrijf een vrijbrief voor reparaties, zonder dat ze kans hebben op een steekproef. Dan blijft het altijd buiten het zicht van de RDW.' 

Meer controle

Ze hebben ook verschillende Kamerleden gevraagd naar hun reactie. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vindt het een kwalijke zaak: 'Consumenten worden onnodig op extra kosten gejaagd. Daar is de apk niet voor bedoeld. Het lijkt nu op een verdienmodel voor garages en dat kan niet. Hier moet meer op worden gecontroleerd'.

Ook kamerlid Cem Lacin van de SP zegt dat de uitkomsten van ons onderzoek duidt op willekeur. De SP wil dat er meer op wordt gehandhaafd. 

Lokprijzen

Volgens de ANWB zijn er steeds meer garages die met lokprijzen werken. Van der Drift: 'Een APK keuring voor 19,95 euro kan voor de meeste garages echt niet. Daarom zie je ook dat de meeste garages de keuring aanbieden in combinatie met een beurt. Over het algemeen is ons wagenpark in Nederland op een hoog niveau en daar heeft de apk wel degelijk aan bijgedragen, maar het moet geen verdienmodel worden voor garages.'