De symptomen die erop wijzen dat jouw bougies toe zijn aan vervanging

Al eerder schreven we wat een bougie precies is. Vrees je dat jouw bougies toe zijn aan vervanging? Grote kans dat jouw auto dan last heeft van een van deze symptomen. Over het algemeen gaan bougies ongeveer 30.000 kilometer mee. Wanneer je je auto dus jaarlijks laat controleren heb je er waarschijnlijk geen omkijken naar. Maar mocht je toch het idee hebben dat je bougies aan vervanging toe zijn? ServiceOnly staat voor je klaar.

De symptomen van defecte bougies:

Wist je dat veel mensen vlak voor de zomervakantie een vakantiecheck voor hun auto laten uitvoeren? Het is natuurlijk verstandig om je auto te laten controleren op zaken zoals remmen, verlichting, accu, banden en vloeistoffen. We adviseren om je auto ruim op tijd te laten nakijken, bij voorkeur minstens een maand voor vertrek. Als je de vakantiecheck een week voor je vakantie laat uitvoeren en er blijkt onverhoopt dat er een onderdeel vervangen moet worden, bestaat de mogelijkheid dat dit niet vóór de vakantie kan worden gedaan.

1. Moeilijk starten

Een van de meest voor de hand liggende tekenen van versleten bougies is een moeilijke start. Als je motor moeite heeft om te ontsteken en het lijkt alsof je de sleutel langer moet omdraaien voordat de motor aanslaat, is het tijd om je bougies te controleren.

2. Slechte stationairloop

Wanneer je auto in stilstand draait, zou je de motor soepel en zonder horten en stoten moeten voelen. Als je een onregelmatige of schokkerige stationairloop ervaart, kan dit wijzen op bougies die niet langer hun werk naar behoren doen.

3. Verminderd vermogen

Een ander symptoom van versleten bougies is een merkbaar verlies aan vermogen. Als je auto niet zo responsief is als vroeger wanneer je het gaspedaal indrukt, kunnen slechte bougies de boosdoeners zijn.

4. Slechte brandstofefficiëntie

Als je regelmatig bij de pomp staat en de brandstofkosten steeds hoger worden, kan dit te wijten zijn aan versleten bougies. Bougies die niet goed functioneren, kunnen leiden tot een vermindering van de brandstofefficiëntie, wat resulteert in een lager aantal kilometers per liter.

5. Ruwe motorloop

Een motor die ongelijkmatig draait en trilt, zelfs bij het rijden, kan aangeven dat de bougies hun beste tijd hebben gehad. Een soepele en gelijkmatige motorloop is een teken van een gezonde ontsteking.


6. Verhoogde uitstoot

Als je auto plotseling meer uitstoot produceert dan normaal, kan dit te wijten zijn aan slecht functionerende bougies. Een verhoogde uitstoot kan leiden tot problemen bij emissietesten en is schadelijk voor het milieu.

 

7. Motorstoringslampje

Misschien wel het meest voor de hand liggende teken dat er iets mis is met je motor, is wanneer het controlelampje van de motor op je dashboard gaat branden. Dit lampje, vaak aangeduid als de "check engine" -lamp, kan worden geactiveerd door problemen met de ontsteking, waaronder de bougies.

Bougies laten controleren bij service only

Maak eenvoudig een afspraak bij een garage bij jou in de buurt! Wij vervangen bougies voor een vaste en lage prijs. De garagisten van ServiceOnly controleren de bougies ook tijdens auto onderhoud. Vervolgens ontvang je een gratis onderhoudsplan: dat is een op maat gemaakt toekomstplan voor jouw auto waarin wordt beschreven welke reparaties op korte termijn noodzakelijk zijn en welke reparaties nog even kunnen wachten.