Wat te doen als jouw airco compressor kapot is?

Het kan heel vervelend zijn als jouw auto airco niet meer goed werkt, vooral als het buiten warm is en de temperatuur binnenin de auto stijgt. Een veelvoorkomend probleem is een kapotte compressor van de airco. In dit artikel bespreken we de symptomen van een kapotte compressor, wat het betekent als jouw airco compressor geluid maakt en nog veel meer. Lees snel verder!

Wat is een compressor en waarom is het belangrijk?

Een compressor is een onderdeel van de auto airconditioning dat verantwoordelijk is voor het comprimeren van het koelmiddel. Dit zorgt ervoor dat het koelmiddel kan worden omgezet van een gasvormige toestand naar een vloeibare toestand. Door dit proces wordt de warmte uit de lucht gehaald en wordt er koude lucht geproduceerd. Een goed functionerende compressor is daarom essentieel voor een goed werkende airconditioning.

Waarom gaat de compressor kapot?

Er zijn verschillende redenen waarom de compressor van jouw airco kapot kan gaan, waaronder:

 • Slijtage: Na verloop van tijd kan de compressor verslijten door verschillende factoren, zoals de leeftijd van de auto, slecht onderhoud of overbelasting;
 • Vervuiling: Vervuiling in het koelsysteem kan ervoor zorgen dat de compressor vastloopt of beschadigd raakt;
 • Te weinig koelmiddel: Als er te weinig koelmiddel in het systeem zit, moet de compressor harder werken om de lucht te koelen. Dit kan ervoor zorgen dat de compressor oververhit raakt en kapot gaat;
 • Elektrische problemen: Problemen met de elektronische componenten van de compressor kunnen ervoor zorgen dat de compressor niet meer goed werkt.

Hoe herken je een kapotte compressor?

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een kapotte compressor, waaronder:

Een kapotte airco compressor kan voor problemen zorgen met de airconditioning van je auto. Hier zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op een kapotte airco compressor:

 • Geen koele lucht: Als de airco niet genoeg koude lucht produceert, kan dit een teken zijn van een defecte compressor. Dit kan worden veroorzaakt door een laag koelmiddel niveau, maar ook door een defecte compressor die niet in staat is om het koelmiddel rond te pompen;
 • Vreemde geluiden: Als je vreemde geluiden hoort wanneer je de airco inschakelt, kan dit een indicatie zijn van een probleem met de compressor. Je kunt een sissend, rammelend of zoemend geluid horen, wat kan wijzen op een defecte compressor of een probleem met de riemaandrijving;
 • Trillingen: Als je auto trilt of schudt wanneer je de airco inschakelt, kan dit duiden op een probleem met de compressor. Dit kan worden veroorzaakt door een onbalans in de compressor of door een defect in de riemaandrijving;
 • Olielekkage: Als je olie opmerkt onder je auto, kan dit een teken zijn van een lekkage in de compressor. Dit kan worden veroorzaakt door een scheur in de compressorbehuizing of een lekkende verbinding.

Als je een of meer van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om jouw auto zo snel mogelijk te laten controleren bij één van onze vestigingen, bijvoorbeeld onze autogarage in Dordrecht!

Wat kun je doen aan een kapotte airco compressor?

Als de compressor van jouw airconditioning kapot is, zijn er verschillende opties:

 • Repareren: Als de compressor nog te repareren is, kan dit een goede optie zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat de kosten hiervoor hoog kunnen oplopen, vooral als er veel vervolgschade is ontstaan;
 • Vervangen: Als de compressor niet meer te repareren is, moet deze vervangen worden. Dit is vaak de meest efficiënte oplossing, omdat een nieuwe compressor meestal betrouwbaarder is dan een gerepareerde compressor. Voor het vervangen van je airco compressor ben je bij ServiceOnly aan het juiste adres!
 • Vernieuwen: Soms kan het ook nodig zijn om het hele airconditioningssysteem te vernieuwen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er al veel vervolgschade is ontstaan of als het systeem al erg oud is. In dit geval is het verstandig om het hele systeem te laten vervangen door een nieuwere en betere versie.

Het is belangrijk om te weten dat het vervangen of vernieuwen van de airco compressor en/of het airconditioningssysteem een complex proces is. Het is daarom aan te raden om dit te laten doen door een professional met ervaring op dit gebied. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt en dat je airconditioning weer naar behoren werkt.

Kosten voor het laten repareren van je airco compressor

Als je de airco compressor van je auto wilt laten repareren, is het belangrijk om te weten dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het merk en model van je auto, de ernst van het probleem en de kosten van eventuele benodigde onderdelen.

Over het algemeen kunnen de kosten voor het repareren van een airco compressor variëren van enkele honderden tot meer dan duizend euro. Als de compressor niet kan worden gerepareerd en moet worden vervangen, kunnen de kosten hoger zijn. Het is daarom verstandig om eerst een offerte aan te vragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op deze manier krijg je een beter idee van de kosten wanneer je je airco compressor wilt vervangen.

Meer weten over een airco compressor?

Een kapotte airco compressor kan erg vervelend zijn en het is daarom belangrijk om dit probleem snel aan te pakken.

Wil je meer weten over een airco compressor? Neem vrijblijvend contact met ons op!