Hoeveel bougies heeft een auto?

De ophanging is het systeem dat ervoor zorgt dat de wielen contact houden met de weg en dat schokken en trillingen worden geabsorbeerd. Het draagt bij aan het comfort, de stabiliteit en de veiligheid van je auto. In dit blog gaan we dieper in op de belangrijkste aspecten van de ophanging van je auto.

Het belang van bougies

Bougies zijn essentieel voor de werking van de motor van een auto. Ze zorgen voor de vonk die nodig is om het brandstof-luchtmengsel in de cilinders van de motor te ontsteken. Zonder goed functionerende bougies zal een motor niet efficiënt of helemaal niet werken. Lees hier alles over de bougies.

Factoren die het aantal bougies bepalen

Type Motor: Het meest bepalende aspect is het type motor.

  • Viercilindermotoren: Dit zijn de meest voorkomende motoren en hebben meestal vier bougies, één voor elke cilinder.
  • Zescilinder- en achtcilindermotoren: Bij deze motoren zijn er respectievelijk zes of acht bougies nodig.
  • Speciale motoren: Sommige high-performance of luxe auto's kunnen motoren hebben met meer cilinders, zoals twaalfcilindermotoren, wat betekent dat er twaalf bougies nodig zijn.

Ontwerp van de motor: Sommige motoren, zoals HEMI-motoren, kunnen twee bougies per cilinder gebruiken voor een efficiëntere verbranding. Dit verdubbelt het aantal bougies.

Elektrische en hybride voertuigen: Volledig elektrische voertuigen gebruiken geen bougies, terwijl hybride voertuigen ze wel gebruiken voor hun verbrandingsmotorcomponent.

Bougie vervangen

Denk jij dat jouw bougies aan vervanging toe zijn? Lees dan het blog: zijn je bougies aan vervanging toe? Lees dan hier wat je moet doen. Het vervangen van de bougies is specialistisch werk, als je twijfelt over de functionaliteit van je bougies, neem dan vooral contact met ons op.

Onderhoud door ServiceOnly; maak een afspraak!

ServiceOnly is een keten van geregistreerde BOVAG-garages. Bij ons laat je voor een vaste, lage prijs ophanging onderhoud doen. Een afspraak maken kan heel eenvoudig! Daarnaast biedt ServiceOnly ook ander auto onderhoud aan zoals de grote en kleine onderhoudsbeurt en accuservice. Mocht er onderweg ineens iets misgaan, bieden wij ook pechhulp aan.

Heb je vragen over ophangingssysteem of denk je dat er iets aan je ophangingssysteem mankeert? Neem contact met ons op, dan helpen wij je weer op weg.