Waarom heeft een auto antivries nodig en hoe vul je het bij?

Antivries is naast winterbanden essentieel voor jouw auto in de winter. Antivries zorgt ervoor dat bepaalde onderdelen van de auto niet bevriezen bij lage temperaturen. Daarnaast helpt antivries bij de bescherming en het onderhoud van verschillende onderdelen van de auto. Het beschermt de motor en voorkomt schade aan de leidingen. 

Verder wordt antivries gebruikt in ruitenwisservloeistof. Blauwe ruitenwisservloeistof bevat antivries waardoor deze bestand is tegen lage temperaturen. 

Verschillende soorten antivries

Ethyleenglycol

De meest voorkomende en effectieve soort antivries is ethyleenglycol. Deze antivries heeft een heel laag vriespunt en een hoog kookpunt, wat het extreem geschikt maakt voor extreme temperaturen die in de motor kunnen voorkomen. 

Propyleenglycol

Propyleenglycol is een milieuvriendelijke optie. Deze antivries heeft een nog hoger kookpunt, maar is minder goed opgewassen tegen lagere temperaturen. 

Alle soorten antivries kunnen gebruikt worden in jouw auto. Het is wel verstandig om het juiste type te kiezen op basis van het klimaat waar de auto zich bevindt. Kijk dus goed in de handleiding van de auto om te achterhalen wat de fabrikant zelf aanbeveelt.

Let wel op dat je ethyleen en propyleen niet mengt, dit gaat niet samen. 

Hoe vul je antivries bij?

Stap 1: Zorg ervoor dat de motor volledig afgekoeld is voordat je aan de slag gaat om te voorkomen dat je jezelf verbrandt.

Stap 2: Open de motorkap en zoek naar een doorzichtige reservoir waar een teken van temperatuur op staat. Dit is het koelvloeistofreservoir.

Stap 3: Voeg de koelvloeistof toe als het huidige niveau te laag is. Zorg ervoor dat je eerst controleert welk type koelvloeistof je nodig hebt en hoeveel je moet gebruiken. Informatie hierover kan je terugvinden in de handleiding van je auto.

Stap 4: Draai de dop van het koelvloeistofreservoir voorzichtig los en giet de antivries er langzaam in. Gebruik desnoods een trechter om morsen te voorkomen. Als je toch morst is het verstandig om dit zo snel mogelijk schoon te maken om schade aan de onderdelen van de auto te voorkomen. 

Stap 5: Controleer het niveau van de koelvloeistof opnieuw. Als dit in orde is kan je de dop er weer op draaien en de motorkap sluiten.

Om ervoor te zorgen dat je auto goed functioneert en een lange levensduur heeft is het verstandig om regelmatig het niveau en de staat van de antivries te controleren. Zo hou je bescherming tegen extreme temperaturen, voorkom je corrosie en hou je je koelsysteem efficiënt. 

ServiceOnly

Heb je vragen over het koelvloeistof? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je kan natuurlijk ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen