Uitstel APK-keuring aanvragen: kan dat?

Het kan voorkomen dat je je auto niet op tijd APK-goedgekeurd kunt krijgen. Omdat je auto niet goedgekeurd is bij een eerdere APK-keuring, bijvoorbeeld. En je er nog reparaties aan moet laten doen voordat hij weer opnieuw gekeurd kan worden. Ook als de auto stilstaat moet hij op tijd APK-gekeurd worden. Als je hem niet op tijd laat keuren, kun je een boete krijgen. Dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig is het mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. We vertellen je er alles over uitstel van de APK-keuring in dit artikel.

Wat is de APK keuring?

De Algemene Periodieke Keuring, kortgezegd APK, is een wettelijk verplichte keuring in heel Europa. Tijdens de keuring wordt je auto gecontroleerd op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK check geeft een beeld van de technische staat waarin jouw auto verkeert, maar is wel een momentopname. Dat betekent dat het kan gebeuren dat er enkele maanden later toch iets stuk kan gaan aan je auto. Ook is dat de reden dat je je auto regelmatig APK moet laten goedkeuren.

Boetes voorkomen met een APK vrijstelling

Als je je auto niet op tijd laat keuren, kun je een flinke boete krijgen. Soms kan het alleen even niet anders, maar daar is gelukkig een oplossing voor bedacht. Het is mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten en een APK vrijstelling te krijgen. Dat noemen we het schorsen van je auto. Je kunt je auto bij de RDW laten schorsen, waarna hij niet APK-goedgekeurd hoeft te worden. Het betekent echter ook dat je niet meer in de auto mag rijden en dat je hem niet meer op de openbare weg mag zetten. Lees hier de gevolgen van het rijden in een auto zonder APK

Afloop van de schorsing

Een schorsing is altijd van tijdelijke aard. Dat betekent dat de schorsing op een gegeven moment afloopt. Op dat moment moet je weer aan de APK-plicht voldoen. Lukt dat niet? Dan kun je de schorsing eventueel wel verlengen. Als je dat niet doet, moet je auto op de einddatum van de schorsing weer APK-gekeurd zijn. Om dat te kunnen waarborgen mag je met de auto tijdens de schorsing wel naar een APK-keuringsstation toe rijden voor een keuring. Omdat tijdens een schorsing de verzekering ook wordt stopgezet, moet je je auto voor deze rit nog apart WA verzekeren op de dag dat je de weg op gaat. Ook moet je met een afspraakbevestiging kunnen bewijzen hoe laat en waar de afspraak is, wanneer je gestopt wordt onderweg.

Hulp nodig bij (uitstel van) je APK keuring?

Heb je vragen over het APK keuren van je auto of over het schorsen van jouw voertuig? Dan kun je uiteraard bij ons terecht, bijvoorbeeld bij onze garage in Dordrecht, of die in Sliedrecht. Wij helpen je graag met al je vragen rondom de APK keuring of de reparatie van je auto. Neem vooral contact met ons op!

Veel gestelde vragen bij een APK

Nee, als de auto is goedgekeurd betekent dat niet dat er het komende jaar niks kapot kan gaan. De APK is namelijk een moment opname. Het blijft dus belangrijk om uw auto te laten controleren en onderhouden. 

Ja, ook de camper kan gekeurd worden bij ServiceOnly. Echter zijn de kosten voor het keuren van een camper hoger. De tarieven vindt u hier

Nee, het is in Nederland nergens mogelijk om zaterdag de APK keuring te doen. Dit komt doordat de APK afgemeld moet worden bij de RDW en de RDW is op zaterdag niet beschikbaar.

Ja, wij hebben voor iedereen een gratis (elektrische) leenfiets. 

Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan. Een controleur van de RDW zal dan een controle uitvoeren en ondervinden of de APK goed is uitgevoerd.