Wat is het brandstoffilter?

Het brandstoffilter is een onmisbaar component in veel voertuigen. Dit filter speelt een sleutelrol in het schoonhouden van je brandstof, door onzuiverheden en vuil te verwijderen die zelfs na het tanken nog in de brandstof aanwezig kunnen zijn. Gezien onderdelen zoals de brandstofpomp en injectoren kwetsbaar zijn voor vervuiling en de kosten voor reparatie aan de hoge kant liggen, is het essentieel om een efficiënt werkend brandstoffilter te hebben om dergelijke problemen te voorkomen. Na verloop van tijd kan je brandstoffilter verstopt raken. 

Dit leidt mogelijk tot het binnendringen van vervuilde brandstof in de motor, wat ernstige schade kan veroorzaken. Bovendien kan het de brandstoftoevoer naar de motor negatief beïnvloeden, resulterend in onvoorspelbare motorprestaties en een toegenomen brandstofverbruik. Dus, voor zowel de levensduur van je motor als je portemonnee, is regelmatig onderhoud van het brandstoffilter een slimme zet.

Symptomen van een verstopt brandstoffilter:

Let op de volgende signalen, die kunnen duiden op een verstopt brandstoffilter:

 • De motor slaat niet aan

 • Verminderde motorprestaties

 • Een schokkende motorloop

 • Een hoger brandstofverbruik

 • Verminderd vermogen van de auto

Zelfs als deze symptomen niet direct merkbaar zijn, is het aan te bevelen om het brandstoffilter elke 30.000 tot 50.000 kilometer te vervangen, of als onderdeel van je jaarlijkse onderhoud.

Zelfs als deze symptomen niet direct merkbaar zijn, is het aan te bevelen om het brandstoffilter elke 30.000 tot 50.000 kilometer te vervangen, of als onderdeel van je jaarlijkse onderhoud.

Brandstoffilter vervangen op een dieselvoertuig

De stappen voor het vervangen van een dieselfilter zijn iets anders:

 • Het dieselfilter is gewoonlijk te vinden onder de motorkap.

 • Bescherm jezelf met de juiste middelen en zet een opvangbak klaar.

 • De leidingen zijn met klemmen vastgemaakt aan het filter; onthoud hoe deze vastzitten.

 • Ontkoppel de leidingen en verwijder het oude filter.

 • Plaats het nieuwe dieselfilter en bevestig de leidingen opnieuw.

 • Ontlucht het systeem om ervoor te zorgen dat de auto zonder problemen opstart.De voordelen van een schoon brandstoffilter

Een goed functionerend brandstoffilter heeft een directe invloed op de emissies van je auto. Een schoon filter zorgt voor een efficiëntere verbranding van de brandstof, wat resulteert in minder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit draagt bij aan de vermindering van de algemene milieuvoetafdruk van je voertuig. Daarnaast kan een verstopt brandstoffilter leiden tot een inefficiënte motorwerking en verhoogd brandstofverbruik, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 

Het goed functioneren van je brandstoffilter is van vitaal belang voor een zorgeloze APK-keuring en de algehele conditie van je voertuig. Voor meer onderhoudsadviezen, bekijk onze andere artikelen en blijf op de hoogte van hoe je jouw auto in topconditie houdt.

ServiceOnly

Mocht je vragen hebben over het brandstoffilter? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je kan natuurlijk ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen.