Grote beurt versus kleine beurt: de verschillen en overeenkomsten

Eens in de zoveel tijd is het voor je auto belangrijk om hem een goede onderhoudsbeurt te geven. Soms word je hiertoe zelfs door je eigen garage uitgenodigd, zodat je er zelf niet aan hoeft te denken. De onderhoudsbeurten zijn nodig zodat je auto goed onderhouden blijft en zodat je er veilig mee de weg op kunt blijven gaan. Bij deze onderhoudsbeurten maken we altijd onderscheid tussen de grote en de kleine beurt. Aan de naam te zien, verschillen deze beurten van grootte en dus ook kosten. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee beurten? Dat leggen we je uit.

De kleine beurt

De kleine beurt is een ‘kleine’ onderhoudsbeurt van je auto. Deze wordt vaak ingepland na een X-aantal kilometers of bij een auto die een X-aantal jaar oud is. Dat kan bijvoorbeeld na iedere 15.000 kilometer zijn, of wanneer de auto een jaar oud is. Het is maar net waar jouw garage normaal gesproken vanuit gaat. Wanneer je een fijne garage hebt zal deze nooit bepaalde reparaties uitvoeren zonder eerst de kosten te overleggen. Zo weet je netjes waar je aantoe bent! Bepaalde problemen kunnen met een kleine beurt direct worden aangepakt, waardoor er minder grote problemen in je auto kunnen ontstaan.

Wat wordt er gedaan bij een kleine beurt?

Tijdens een kleine beurt wordt de olie van je auto altijd ververst en wordt het oliefilter vervangen. Ook wordt de auto op een aantal punten gecheckt, waarbij onderling verschil tussen garages altijd mogelijk is. Je kunt dan denken aan het controleren van de remmen, de accu, de banden en de bandenspanning. Maar ook de vloeistoffen van je auto worden gecheckt: de koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en de remvloeistof. Als er echt reparaties nodig zijn, zal een garage dit als het goed is met je overleggen.

De grote beurt

Een grote beurt zorgt ervoor dat je auto in de juiste conditie blijft om comfortabel en veilig te kunnen blijven rijden. Belangrijk dus, om deze op regelmatige basis uit te laten blijven voeren! Wanneer dat is, verschilt per auto. Een goede maatstaf is om het jaar met de kleine beurt. Dat is dus vaak iedere twee jaar, of na iedere 30.000 kilometer. Er wordt bij een grote beurt vaak noodzakelijk onderhoud aan je auto uitgevoerd. Alle onderdelen van je auto worden bekeken en gecontroleerd, zowel vanbinnen, vanbuiten als onder de motorkap. Denk aan de claxon, de airbags, de verwarming en airco, alle lichten, de vloeistoffen, de banden, de bodem, de uitlaat en de dempers en draagarmen. Kies je ervoor om de kleine beurt over te slaan? Dan kan het zijn dat de grote beurt duurder uitpakt dan je verwacht.

Verschil grote en kleine beurt

Het verschil tussen de grote beurt en kleine beurt zit dus vooral in de uitvoerigheid en de daaruit opkomende kosten. De kleine beurt is sneller gedaan en behoeft vaak ook geen grote reparaties, waardoor je je auto eerder terug hebt en minder hoeft te betalen. De grote beurt duurt langer en kost dus ook meer, zeker wanneer er meer gerepareerd moet worden. Als je de kleine beurt een keer over hebt geslagen, dan kun je er zeker op rekenen dat de grote beurt duurder uit gaat vallen.

Meer informatie nodig over de grote en kleine beurt, of een afspraak inplannen voor je auto in onze garage in Papendrecht of op een van onze andere locaties? Dat kan! Neem contact met ons op voor meer informatie.