De bandenmaat van je auto vinden

Je wilt nieuwe autobanden gaan bestellen. Of je wilt weten of de sneeuwkettingen van de buurman mee kunnen op vakantie. Of je wilt all season banden aanschaffen of je zomerbanden vervangen voor winterbanden. Wat de reden ook is: het weten van je bandenmaat is belangrijk. Maar dan moet je die maat wel kunnen vinden. Service Only helpt je uit de brand.

Uitleg over de bandenmaat van de auto

De bandenmaat van je auto is niet één getal. Het zijn er vier. Het eerste getal van je bandenmaat, dat loopt van 125 tot (normaliter) 335, staat voor de doorsnede van je band in millimeters. Het tweede getal geeft de hoogte van de band aan, uitgedrukt in een percentage van de breedte. Het derde getal geeft de doorsnede van de velg weer. Dit wordt gevolgd door een getal dat het draagvermogen aangeeft. Tot slot geeft je bandenmaat ook een letter weer. Deze letter staat symbool voor de snelheid die jouw banden aankunnen. De letter T staat bijvoorbeeld voor een maximumsnelheid van 190 kilometer per uur.

 

Wanneer je nieuwe banden nodig hebt is het in ieder geval verstandig om rekening te houden met de bestaande breedte, hoogte en doorsnede. Op die manier weet je zeker dat je band past. Ook is het aan te raden om het draagvermogen hetzelfde te houden. Dit, omdat dit waarschijnlijk het beste bij jouw type auto past. Met de maximumsnelheid kan je spelen. Als je echter van plan bent hele specifieke banden te kopen, kan het raadzaam zijn om advies van een specialist in te winnen.

De bandenmaat van jouw auto vinden

De vraag blijft: waar vind je de bandenmaat? In verreweg de meeste gevallen is het antwoord: op de band zelf. En wel op de zogenoemde “wang van de band”, dat wil zeggen: op de zijkant, op het zichtbare gedeelte van de band. Veel auto’s benoemen verder ook de (originele) bandenmaat in de tankklep. Kan je het op beide plekken niet vinden? Kijk dan eens aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Waar je normaal gesproken alleen je bandenspanning vindt, zie je dan wellicht ook de bandenmaat genoemd staan.

Hulp nodig bij het vinden van de bandenmaat?

Bij sommige auto’s blijft de bandenmaat nu eenmaal lastig te vinden. Bovendien kan het zo zijn dat je bij oudere modellen last hebt van moeilijkheden met het demonteren van de band. Verder kan het ook zo zijn dat het je gewoon eventjes niet lukt. Geen paniek! Service Only helpt je heel graag met welk probleem met je auto dan ook, ook wanneer het de bandenmaat betreft. Neem vrijblijvend contact met ons op, of kom langs bij één van onze vestigingen, zoals onze autogarage in Sliedrecht of onze garage in Zwijndrecht.