Hoelang duurt een APK keuring?

Het is weer tijd voor de APK-keuring van je auto. Voor de meeste bestuurders is dit een jaarlijkse gebeurtenis waar rekening mee moet worden gehouden. Heb je de auto nodig om naar je werk te gaan? Dan kan het weleens lastig zijn om een APK check in te plannen op een moment dat voor jou en voor de garage goed uitkomt. Misschien wil je liever even blijven wachten tot jouw auto weer APK goedgekeurd is. Hoelang een APK keuring ongeveer duurt en of je tijdens de check kan blijven wachten, lees je in dit artikel.

 

Hoelang duurt een APK keuring ongeveer?

De duur van de APK check van een auto is gemiddeld ongeveer 20 minuten. In deze tijd wordt een vast lijstje met keuringspunten door de APK keurmeester doorgenomen. Punten waarop jouw auto APK gekeurd moet worden zijn verkeersveiligheid, milieu en registratie. De garage checkt, onder andere, of de remmen, het bandenprofiel, de verlichting, het roetfilter, de katalysator en de kilometerstand van jouw auto kloppen.

Kan ik bij de garage op mijn APK keuring wachten?

Aangezien de APK keuring slechts 20 minuten in beslag neemt, kun je hier in de wachtkamer van de garage op wachten. Toch wordt dit niet door veel mensen gedaan. Er is namelijk een risico dat de keuring onderdeel wordt van een steekproef. Dit gebeurt als de garage de auto goedkeurt en afmeldt bij het RDW. Er verschijnt een pop-up melding waarin wordt vermeld dat een functionaris van het RDW een steekproef komt uitvoeren. De functionaris meldt zich uiterlijk binnen twee uur na het afmelden van jouw auto door de garage. Hij zal de auto nu nogmaals aan een keuring onderwerpen. De garage heeft helaas geen invloed op het moment waarop een steekproef plaats zal vinden. Het kan dus zomaar gebeuren als jij op jouw APK keuring zit te wachten. 

 

Wat gebeurt er als mijn auto wordt afgekeurd?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat jouw auto wordt afgekeurd. In dit geval zul je de door de garage aangegeven APK punten zelf moeten repareren, of dit door jouw garage in de buurt moeten laten doen. Wordt jouw auto afgekeurd op het moment dat ook de APK verloopt? Dan mag je niet de weg op. Plan dus op tijd jouw APK keuring in, zodat er nog voldoende tijd is om de auto voor het verlopen van zijn keuring weer in orde te (laten) maken!

 

Via dit formulier kun je direct een afspraak maken voor de APK keuring van jouw auto!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 60 euro korting op groot onderhoud