Wat doet een accu druppellader?

Er is niets vervelender dan een accu die niet goed functioneert. Het kan ervoor zorgen dat je auto niet start als je ’s ochtends naar je werk moet of terugkomt van vakantie. Heb je problemen met de accu van je auto of wil je deze juist voorkomen? Dan kan een druppellader uitkomst bieden. In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen over een accu druppellader voor je auto.

Wat is een druppellader?

De accu is een onderdeel in de auto dat na verloop van tijd aan kracht verliest. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Met name bij lage temperaturen of als de auto voor een langere tijd niet is gebruikt, bijvoorbeeld door vakantie, kan de accu zijn leeggelopen. De auto wil dan niet meer starten. In dit soort situaties kan een druppellader uitkomst bieden. Een druppellader bevat slimme software die een leeglopende accu detecteert. Als de accu capaciteit afneemt, laadt de druppellader bij tot deze weer op 100% staat. Steeds als de accu energie verliest, zal de druppellader deze aanvullen. De druppellader treedt dus alleen in werking als de capaciteit afneemt. Dit voorkomt dat de accu vervangen moet worden omdat hij lui is geworden.

Hoelang duurt het accu opladen met een druppellader?

Je kunt een druppellader gebruiken als de auto lange tijd stilstaat, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, maar ook tijdens een koude nacht. In tegenstelling tot een acculader, sluit je een druppellader nooit aan op een lege accu, maar altijd op een accu die nog werkt. Hoelang het opladen van de accu duurt, hangt af van het vermogen dat nog in de accu aanwezig is. Zodra de 100% bereikt is, zal de druppellader pas weer bijladen als de accucapaciteit is verloren. Dit kan bijvoorbeeld steeds vanaf 95% capaciteit zijn.

Hoe kun je een druppellader aansluiten op de accu van je auto?

Het aansluiten van een druppellader op de accu van je auto is niet moeilijk. Zeker als je weleens startkabels hebt gebruikt, spreekt het aansluiten van de druppellader voor zich. Net als startkabels, heeft een druppellader krokodillenklemmen die je aansluit op de accupolen. Je hoeft nu alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken.

Hoelang mag een druppellader aan de accu blijven zitten?

Als je voor een langere periode op vakantie gaat, vraag je je misschien af hoelang je de druppellader aan je accu mag laten zitten. Eigenlijk is hier geen maximale periode voor. Zo zijn er auto eigenaren die hun auto de hele winter in de stalling laten staan met een druppellader op de accu. Het speciale laadsysteem voorkomt dat de accu hierdoor lui wordt en, als deze weer in gebruik wordt genomen, permanent moet worden aangesloten.

Wat is de beste druppellader voor mijn auto?

Er is een groot aanbod druppelladers in verschillende categorieën. Let altijd goed op of de druppellader die je op het oog hebt geschikt is voor het laden van een auto accu (er zijn ook druppelladers voor brommers en motoren of boten en caravans). Het vermogen van de druppellader bepaalt in de meeste gevallen zijn prijs. Wat de beste druppellader is hangt af van de situatie waarin je hem wilt gaan gebruiken.

Heb je advies nodig? Wij staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op voor gratis advies.