Wanneer worden autobanden afgekeurd?

Autobanden zijn een belangrijk onderdeel van de veiligheid van een auto. Ze zorgen voor de grip op de weg, de remweg en de stabiliteit. Het is daarom belangrijk om de banden regelmatig te controleren en te vervangen wanneer ze versleten zijn.

Profieldiepte

De belangrijkste reden waarom autobanden worden afgekeurd, is de profieldiepte. De profieldiepte is de hoogte van de groeven in de band. Deze groeven zorgen voor de grip op de weg.
In Nederland is de minimale profieldiepte voor zomerbanden en 4-seizoenenbanden 1,6 millimeter. Voor winterbanden is er geen wettelijke eis, maar wordt aangeraden om de banden te vervangen bij een profieldiepte van 4 millimeter.
Je kunt de profieldiepte van je banden eenvoudig controleren met een bandenprofielmeter of door een 1 euromunt in de band te steken. Zodra het gouden randje van de munt boven het profiel uitsteekt, is de profieldiepte te laag.

Andere redenen

Naast de profieldiepte kunnen autobanden ook om andere redenen worden afgekeurd. Zo worden banden afgekeurd als:

  • ze ongelijkmatig zijn versleten;
  • ze scheuren of gaten hebben;
  • ze zijn vervormd of verbrand;
  • ze de verkeerde maat hebben;
  • ze de verkeerde bandenspanning hebben;
  • ze niet de juiste snelheidsindex hebben.

APK-keuring

Tijdens de APK-keuring worden de banden van je auto gecontroleerd op de profieldiepte en andere gebreken. Als de banden niet aan de vereisten voldoen, worden ze afgekeurd. Je mag dan nog even met je auto rijden, maar je moet binnen 2 weken de banden laten vervangen.

ServiceOnly

Benieuwd of jouw autobanden door de keuring komen? Kom dan langs bij een van onze vestigingen bij jou in de buurt. Of neem vrijblijvend contact met ons op.