Wanneer moet je je ruitenwissers vervangen?

De ruitenwissers zijn een essentieel onderdeel voor de rijveiligheid; het is niet voor niets een belangrijk afkeurpunt op de APK. Slecht zicht kan ontstaan bij elke weersituatie, bijvoorbeeld door zware regenval en ijzel in de winter, maar ook door insecten op de ruit op een warme zomerdag. Het is daarom belangrijk om je ruitenwissers altijd in goede conditie te houden en op tijd te vervangen. In dit artikel vertellen we je wanneer je dit het beste kunt doen.

De gevaren van slecht zicht

De gevaren van slecht zicht spreken voor zich, maar worden door veel weggebruikers onderschat. Versleten ruitenwissers zorgen niet alleen voor een slechte rijveiligheid en ongelukken op de weg, maar kunnen ook in standaardsituaties voor schade zorgen. Wat dacht je van een slechte inparkeeractie doordat je door je achterruit niets kunt zien? Je kunt hiermee jouw eigen auto, maar ook die van een andere bestuurder veel schade toebrengen. Naast blikschade in een standaard situatie, kunnen slechte ruitenwissers ook serieuze ongelukken met letsel in de hand werken. Hier wil jij toch niet voor verantwoordelijk zijn?

Slijtage aan de ruitenwissers is normaal

Het verslijten van ruitenwissers gebeurt door normaal gebruik en is niet te voorkomen. Zowel aan de voor- als achterkant van je auto, worden de ruitenwissers door de seizoenen nu eenmaal zwaar belast. Weersomstandigheden zoals een bui, Uv-straling, hitte en kou, maar ook insecten, opspattend zand en vuil zorgen voor slijtage. Je herkent vuile ruitenwissers doordat ze strepen achterlaten op je ruit. Maak je ruitenwissers direct schoon met een doek met warm water. Dit voorkomt dat het vuil blijft hangen en zorgt voor minder slijtage. In de volgende alinea lees je wanneer je jouw ruitenwissers het beste direct kunt laten vervangen.

Wanneer moet je je ruitenwissers vervangen?

Gemiddeld raden autofabrikanten aan om de ruitenwissers eens per jaar te vervangen. Echter, kunnen door zware omstandigheden de ruitenwissers sneller slijten. Houd dit dan ook goed in de gaten. De meeste bestuurders wachten met het vervangen van hun ruitenwissers tot dit tijdens de APK check wordt aangegeven. Echter, is het dan eigenlijk al te laat. Wanneer jouw ruitenwissers zijn versleten, kun je deze het beste direct (laten) vervangen om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen. Je ruitenwissers zijn versleten als deze na het schoonmaken met een doek nog steeds strepen achterlaten of als er na het wissen een waas op de ruit achterblijft.

Kunnen wij je helpen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze monteurs of maak direct een afspraak bij jouw garage in de buurt!