Auto laten schorsen: alles wat je wilt weten

Heb jij een oldtimer, cabrio, camper of een auto waaraan je als hobby sleutelt? Als je niet het hele jaar gebruikmaakt van een voertuig, kun je veel kosten besparen door dit voertuig te schorsen. Wil jij jouw auto laten schorsen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Hoelang en hoe vaak kun je een auto schorsen?

Als je een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, is het zonde om hiervoor toch kosten te moeten maken. Om te voorkomen dat de motorrijtuigenbelasting, verzekering en APK doorlopen, kun je de auto laten schorsen door het RDW. De auto mag dan niet meer op de openbare weg staan of rijden. Een voertuig schorsen kan zo vaak je wilt, maar altijd voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je de schorsing tussentijds altijd kunt opzeggen en, indien nodig, kun je het schorsen ook verlengen. Wil jij jouw auto schorsen voor 3 maanden? Dat kan dus ook, door je schorsing na 3 maanden op te zeggen. De minimale periode om een auto te schorsen is 1 maand. Zet je de schorsing binnen een maand stop, dan zal de belastingdienst je een naheffing sturen voor de motorrijtuigenbelasting van die maand. Denk dus altijd goed na voordat je je auto laat schorsen!

Wat kost het schorsen van je auto?

Aan het schorsen van je auto zijn kosten verbonden. Op het moment dat je de auto laat schorsen, ben je deze kosten kwijt — ook als je de schorsing eerder stopzet. Wat het schorsen van een voertuig kost, is afhankelijk van het gewicht en de leeftijd. Het kostenoverzicht hieronder komt van de website van het RDW. Het normale tarief geldt voor een voertuig schorsen tot 3500kg en tot 15 jaar oud. Het lage tarief zijn de kosten voor een voertuig schorsen tot 3500kg en vanaf 15 jaar en ouder. Ook de kosten voor het verlengen van de schorsing staan hieronder weergegeven.

Een overzicht van de tarieven

Auto schorsen voor 1 jaar tegen normaal tarief  

€88,05

Auto schorsen voor 1 jaar tegen laag tarief

€29,10

Auto schorsen voor 2 jaar tegen normaal tarief  

€117,15

Auto schorsen voor 2 jaar tegen laag tarief

€58,20

Auto schorsen voor 3 jaar tegen normaal tarief  

€146,25

Auto schorsen voor 3 jaar tegen laag tarief

€87,30

Auto schorsen verlengen met 1 jaar

€29,10

Auto schorsen verlengen met 2 jaar

€58,20

Auto schorsen verlengen met 3 jaar

€87,30

Een zakelijke auto schorsen, kan dat?

Wil je een zakelijke auto schorsen? Dit kan als de auto en/of het bedrijf dat eigenaar is van de auto op jouw naam staan. In het geval van een eigen zaak, moet deze geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel. Wil je een voertuig schorsen dat eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij? Het RDW maakt dan een tenaamstellingscode aan en stuurt dit naar jouw leasemaatschappij.

Nu weet je alles over het schorsen van een voertuig. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.