Hybride of elektrisch autorijden: wat is het verschil?

Is je huidige auto aan vervanging toe of ga je een nieuwe auto kopen? Dan is de kans groot dat jij je wilt verdiepen in een duurzamere keuze. Je komt dan al snel uit bij een hybride of elektrische auto. Maar wat zijn de verschillen en hoe maak je de beste keuze in jouw situatie? Wij zetten alles voor je op een rij.

Het grote verschil tussen een hybride en een elektrische auto

Het wordt al een tijdje geroepen: elektrisch rijden is de toekomst! Hoewel jij graag over een duurzame toekomst meedenkt, doet het hier en nu er ook toe. Je gaat immers veel geld uitgeven aan een nieuwe auto en hier ga je hopelijk weer een aantal jaren in rijden. Het is dus belangrijk om een goede keuze te maken. Wordt het een elektrische- of een hybride auto? Om deze keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het grootste verschil tussen hybride- en elektrisch rijden. Een hybride auto (de naam verklapt het al een beetje) heeft meer mogelijkheden dan alleen het rijden op elektriciteit. Dit soort auto’s heeft namelijk zowel een elektromotor die je kunt opladen, als een verbrandingsmotor en een brandstoftank. Een hybride auto start op zijn verbrandingsmotor en kan daarna tot een bepaald aantal kilometers rijden op elektriciteit. Is de accu leeg? Je hoeft deze niet op te laden om verder te kunnen rijden; de auto schakelt automatisch over op zijn verbrandingsmotor en gaat nu benzine of diesel verbruiken.

Hybride of elektrisch? De voor- en nadelen van hybride rijden

Het grote voordeel van hybride rijden, is dat je door het overschakelen op fossiele brandstof altijd op je bestemming kunt komen zonder tussentijds op te laden. Hoewel het opladen van een volledig elektrische auto met snelladers tegenwoordig zo geregeld is, ben je altijd minder tijd kwijt met een ‘normale’ tankbeurt. Een hybride auto is door het combineren van een elektromotor met een verbrandingsmotor altijd zuiniger dan een auto die alleen rijdt op diesel of benzine, maar minder zuinig dan een volledig elektrische auto. Een ander verschil tussen een hybride en elektrische auto is de aanschafprijs, die voor een hybride auto over het algemeen iets lager ligt.

Duurzame keuze maken? Ga voor een elektrische auto

Twijfel je over de aanschaf van een hybride of elektrisch voertuig en wil je de meest duurzame keuze maken? Een volledig elektrische auto is zuinig én rijdt alleen op de energie uit zijn accu. Jij kiest waar de stroom vandaan komt. Zo kun je thuis bijvoorbeeld groene energie inkopen of energie opwekken met zonnepanelen en deze voor je elektrische auto gebruiken. Een elektrische auto is de toekomst en zal niet snel minder waard worden. Daarbij komt, dat er een groot verschil is in de kosten van hybride of elektrische auto onderhoud. Omdat slijtageonderdelen zoals de olie- en luchtfilters, bougies, distributieriemen, koppelingen en de katalysator ontbreken (deze zijn wel aanwezig in een hybride auto), beperkt het onderhoud zich slechts tot een controlebeurt die eens in de twee jaar of na zo’n 30.000 kilometer plaatsvindt. De APK check kost bij een elektrische auto overigens wel evenveel als bij hybride auto’s en benzineauto’s.   

Hybride of elektrisch, wat wordt jouw keuze? Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We denken graag met je mee!