Schroef in autoband: wat te doen?

Het is een vervelende situatie: je rijdt rustig over de weg en plotseling voel je een schok. Je kijkt naar je dashboard en ziet dat het waarschuwingslampje van de bandenspanning brandt. Je stopt en ziet dat er een schroef in je autoband zit. Wat nu?

Wat te doen als er een schroef in je autoband zit

Als je een schroef in je autoband vindt, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

  1. Stop veilig op de weg. Parkeer je auto op een veilige plek, aan de kant van de weg of op een parkeerplaats.
  2. Controleer de bandenspanning. Gebruik een bandenspanningsmeter om de bandenspanning te controleren. Als de band leeg is, vul hem dan voorzichtig op tot de aanbevolen bandenspanning.
  3. Verwijder de schroef. Je kunt dit zelf doen met een schroevendraaier of een tang. Het is wel aan te raden om dit te laten doen door een specialist.
  4. Laat de band controleren. Zelfs als de band niet leeg is, is het verstandig om deze te laten controleren door een bandenspecialist. De specialist kan de band nakijken op eventuele andere beschadigingen.

Wat zijn de opties voor reparatie?

Als de band niet verder is beschadigd dan het schroefgat, kan de band worden gerepareerd. Er zijn twee veelgebruikte methoden voor het repareren van een band met een schroef:

  • Reparatie met een prop: Dit is de meest voorkomende methode voor het repareren van een band met een schroef. De prop is gemaakt van rubber en wordt in het gat in de band geduwd. De prop wordt vervolgens vastgeplakt met een speciale lijm. Deze methode is relatief goedkoop en kan snel worden uitgevoerd. De prop is echter niet zo sterk als een nieuwe binnenband, dus het is belangrijk om de band regelmatig te laten controleren.
  • Reparatie met een binnenband: Deze methode is iets duurder en ingewikkelder dan de reparatie met een prop. De binnenband is gemaakt van rubber en wordt in de band geplaatst. De binnenband wordt vervolgens vastgeplakt aan de buitenband. Deze methode is duurzamer dan de reparatie met een prop, omdat de binnenband de band van binnenuit versterkt. Het is echter belangrijk om de band goed te laten repareren door een specialist.

Wanneer moet de band worden vervangen?

Als de band verder is beschadigd dan het schroefgat, moet de band worden vervangen. Dit is bijvoorbeeld het geval als:

  • De band leeg is.
  • De band een scheur of een gat heeft dat groter is dan het schroefgat. Als het gat in de band groter is dan het schroefgat, is de kans groot dat de band verder is beschadigd. In dit geval is het raadzaam om de band te vervangen.
  • De band ouder is dan 6 jaar. Een band die ouder is dan 6 jaar is minder flexibel en sterk dan een nieuwe band. De kans op een lekke band is daardoor groter. Daarom is het verstandig om een band die ouder is dan 6 jaar te vervangen.