Hoe oud mag een autoband zijn?

Hoewel er wettelijk gezien geen regels zijn voor de maximale leeftijd van autobanden, wordt geadviseerd om autobanden die 6 jaar of ouder zijn te vervangen. Dit geldt ook als er niet veel wordt gereden, omdat banden ook door stilstaan kunnen verouderen​​​​.

Wat is de levensduur van een autoband?

Autobanden hebben gemiddeld een levensduur van 5 tot 10 jaar. Deze levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het rijgedrag van de bestuurder, de mate van onderhoud en de kwaliteit van de banden.

Hoe weet ik de leeftijd van mijn autobanden?

De leeftijd van een autoband kan worden bepaald aan de hand van de DOT-code, die te vinden is op de zijkant van de band. Deze code bestaat uit vier alfanumerieke karakters, waarbij de eerste twee cijfers de productieweek aangeven en de laatste twee cijfers het productiejaar. Een band met bijvoorbeeld de code '4818' is geproduceerd in week 48 van 2018.

Aanbevelingen voor vervanging

Vervanging na 6 jaar: Hoewel er wettelijk gezien geen regels zijn voor de maximale leeftijd van autobanden, wordt geadviseerd om autobanden die 6 jaar of ouder zijn te vervangen. Dit geldt ook als er niet veel wordt gereden, omdat banden ook door stilstaan kunnen verouderen​​​​.

Banden voor aanhangers en caravans: Voor aanhangers en caravans geldt ook een maximale leeftijd van 6 jaar voor de banden. Dit is vanwege het vaak stilstaan van deze voertuigen. In sommige landen, zoals België en Frankrijk, is het zelfs illegaal om met caravanbanden te rijden die ouder zijn dan 6 jaar​​.

APK-keuring en autobanden: Voor de APK-keuring is de leeftijd van een autoband niet direct van belang, maar de staat van de banden, zoals voldoende profiel en het ontbreken van beschadigingen, is wel essentieel​​.

Tips voor onderhoud en veiligheid

Het regelmatig controleren van autobanden op beschadigingen is erg belangrijk. Zoek naar zichtbare tekenen zoals scheurtjes, bultjes en happen die de integriteit van de band kunnen aantasten. Daarnaast is de profieldiepte van cruciaal belang voor veilig rijden; zorg ervoor dat de banden ten minste een profieldiepte van 1,6 millimeter hebben. Ook is het belangrijk om de bandenspanning maandelijks te controleren, aangezien een incorrecte bandenspanning kan leiden tot versnelde slijtage. Verder moet je ervoor zorgen dat je de juiste banden voor elk seizoen gebruikt; vervang bijvoorbeeld zomerbanden tijdig door winterbanden of kies voor All Season banden. Ten slotte, als je twee sets banden hebt, berg de niet-gebruikte set dan op in een koele, donkere en droge omgeving en bescherm ze tegen UV-licht om de levensduur te verlengen.

Gevolgen van oude autobanden

Rijden met oude of slechte banden kan leiden tot minder grip op de weg, een langere remweg, en een verhoogd risico op lekke banden en klapbanden. Dit benadrukt het belang van regelmatige controle en tijdige vervanging van autobanden​​. Twijfel je of jouw banden aan vervanging toe zijn? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij helpen je graag!

Onderhoud door ServiceOnly; maak een afspraak!

ServiceOnly is een keten van geregistreerde BOVAG-garages. Bij ons laat je voor een vaste, lage prijs ophanging onderhoud doen. Een afspraak maken kan heel eenvoudig! Daarnaast biedt ServiceOnly ook ander auto onderhoud aan zoals de grote en kleine onderhoudsbeurt en accuservice. Mocht er onderweg ineens iets misgaan, bieden wij ook pechhulp aan.

Heb je vragen over ophangingssysteem of denk je dat er iets aan je ophangingssysteem mankeert? Neem contact met ons op, dan helpen wij je weer op weg.