Autobanden zonder profiel: dit moet je er mee doen

Eens in de zoveel tijd is het voor je auto belangrijk om hem een goede onderhoudsbeurt te geven. Soms word je hiertoe zelfs door je eigen garage uitgenodigd, zodat je er zelf niet aan hoeft te denken. De onderhoudsbeurten zijn nodig zodat je auto goed onderhouden blijft en zodat je er veilig mee de weg op kunt blijven gaan. Bij deze onderhoudsbeurten maken we altijd onderscheid tussen de grote en de kleine beurt. Aan de naam te zien, verschillen deze beurten van grootte en dus ook kosten. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee beurten? Dat leggen we je uit.

Wat zijn de gevaren van het rijden op banden zonder profiel?

De gevaren van rijden op banden zonder profiel zijn reëel en potentieel levensbedreigend. Zonder het juiste profiel op jouw banden loopt jouw voertuig het risico niet goed over de weg te kunnen rijden. Wanneer je band onvoldoende profiel heeft, heeft de band minder tractie en grip, wat kan resulteren in verminderde stopkracht en controle. Dit betekent dat jouw auto eerder doorglijdt, wat leidt tot mogelijke ongelukken en andere gevaarlijke scenario's.

Naast het potentiële gevaar kunnen kale banden ook de brandstofefficiëntie van jouw auto verminderen door de toegenomen wrijving. Dit betekent dat je meer brandstof verbruikt dan nodig en uiteindelijk meer geld uitgeeft aan brandstof dan nodig is. De verminderde grip kan ook leiden tot meer slijtage van de remmen en ophanging van jouw auto, met dure reparaties tot gevolg.

Hoe weet ik of mijn banden aan vervanging toe zijn?

Het is belangrijk om jouw banden regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn en voldoende profieldiepte hebben. Profieldiepte is de hoeveelheid groeven of inkepingen in jouw band, die voor tractie en grip op de weg zorgt.

De eenvoudigste manier om de profieldiepte van jouw banden te controleren is met een profieldieptemeter. Deze is verkrijgbaar bij elke auto-onderdelenwinkel. Om de profieldieptemeter te gebruiken, steek je hem gewoon in de groeven van de band en meet je de waarde. Is de profieldiepte minder dan 2,5 mm (of precies 2,5 mm), dan adviseren we je om je banden te vervangen. Wordt er tijdens jouw APK een profieldiepte van tussen de 1,6 en de 2,5 mm gemeten? Dan komt er in jouw rapport de opmerking te staan dat het noodzakelijk is om de banden op korte termijn te vervangen. Ben je te laat met het vervangen en heeft jouw profiel een diepte bereikt van minder dan 1,6 mm? Dan mag je de weg niet meer op.

Een andere manier om de conditie van jouw banden te controleren is door te zoeken naar tekenen van slijtage. Enkele veel voorkomende tekenen dat jouw banden aan vervanging toe zijn, zijn ongelijke of overmatige slijtage, scheuren of sneden in de zijwanden, of uitstulpingen of blaren op het bandoppervlak. Als je bovendien merkt dat jouw auto tijdens het rijden naar één kant trekt, kan dit een teken zijn dat jouw banden aan vervanging toe zijn.

Tot slot is het ook belangrijk om de leeftijd van jouw banden te controleren, omdat ze na verloop van tijd versleten kunnen raken, zelfs als de profieldiepte acceptabel lijkt. Banden hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 5 à 6 jaar, dus als jouw banden ouder zijn, moet je overwegen ze te vervangen.

Wat zijn de gevolgen van het rijden op profiel loze banden?

Rijden op kale banden is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook leiden tot boetes en ernstige juridische gevolgen. Kale banden zullen eerder slippen of tractie verliezen in natte of ijzige omstandigheden, waardoor het risico op een botsing toeneemt. Het duurt ook langer om te stoppen dan bij banden met voldoende profiel, waardoor het moeilijker wordt om snel te reageren op gevaren op de weg. Bovendien kan rijden op kale banden leiden tot overmatige slijtage van de ophanging, de remmen en de stuurinrichting van jouw auto, met dure reparaties tot gevolg.

Het is daarom belangrijk om regelmatig jouw profieldiepte te controleren en ervoor te zorgen dat jouw banden in goede staat verkeren. Vervang versleten of beschadigde banden zo snel mogelijk om jouw veiligheid te garanderen en juridische complicaties te vermijden.

Zo veilig mogelijk onderweg zijn met jouw auto? Kom eens langs bij een van onze vestigingen, zoals onze garage in Dordrecht of onze garage in Ridderkerk, of neem vrijblijvend contact met ons op. Bij ons kun je terecht voor tussentijdse controles, maar ook voor de tweejaarlijkse APK check.