De gevaren van accu slijtage

Of je nu een elektrische auto rijdt of een auto op diesel of benzine; de accu is een essentieel onderdeel van je vervoersmiddel dat verschillende functies aanstuurt. Het belangrijkst: zonder accuvermogen zal je auto niet starten en kom je niet weg. Reden dus, om ervoor te zorgen dat de accu in goede conditie blijft en niet te veel slijt. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende gevaren van accu slijtage en hoe voorkom je het? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is accu slijtage?

Waardoor kan een accu slijten? Om dit uit te leggen gebruiken we een voorbeeld dat voor vrijwel iedereen herkenbaar is. Je kunt de accu zien als een grote, oplaadbare batterij. Denk maar eens aan je oude laptop. Hoe snel nam het accuvermogen hiervan af en hoe ging je met de accu om? Of het nu gaat om de accu van je laptop of om die van je auto: iedere accu kan slechts een bepaalde hoeveelheid laadrondgangen aan. Na iedere cyclus waarin wordt ontladen en geladen, oftewel bij ieder gebruik van de laptop of bij ieder ritje met de auto, neemt de accu in vermogen af. Dit heet accu slijtage en gebeurt al bij normaal gebruik. Hoe je een apparaat ook gebruikt: een batterij, of accu, gaat niet eeuwig mee. De gemiddelde levensduur van een autobatterij, oftewel accu, is ongeveer 5 jaar.

De gevaren van accu slijtage op een rij

Een versleten accu is niet alleen heel vervelend als je ’s ochtends de deur uit moet en je auto niet wil starten; het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Zo kan het gebeuren dat een versleten accu zuur lekt op omliggende onderdelen en zo grote schade aan je auto toebrengt. Maar dit is niet het ergste. Onder bepaalde omstandigheden kan ook kortsluiting ontstaan waardoor de accu explodeert, met alle gevolgen van dien. Het slijten van de accu gebeurt geleidelijk. Zonder de accu regelmatig te controleren, heb je dit zelf niet door. Ons advies is dan ook om regelmatig accu service te laten uitvoeren bij een garage bij jou in de buurt – zoals onze garage in Gorinchem of onze garage in ‘s-Gravendeel. Zo weet je precies wat de conditie van jouw accu is en voorkom je gevaarlijke situaties als bovenstaande.

Hoe kun je accu slijtage voorkomen?

Hoewel iedere accu aan slijtage onderhevig is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van je accu zo lang mogelijk te houden. Met name het verkleinen van het aantal laadrondgangen heeft een groot effect. Gebruik je auto dus zo min mogelijk voor kleine ritjes, bijvoorbeeld naar de supermarkt of brievenbus om de hoek, maar vooral om langere afstanden mee te rijden. Accu slijtage verminderen kan ook door voor het starten van je auto eerst alle stroomvreters uit te schakelen. Draai je airco uit, doof je lichten en doe de radio uit. Je auto iedere ochtend op die manier opstarten zorgt op de lange termijn voor een groot verschil.

Wil je een afspraak maken voor accu service of heb je andere vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!