Zo zit het met de bijtelling van elektrische auto’s in 2022

Wanneer je privé rijdt met een auto van de zaak, betaal je als medewerker belasting daarover. Dat noemen we de bijtelling. Het is eigenlijk een soort loonbelasting die je op deze manier betaalt. Wanneer je dus als particulier een auto rijdt, heb je niets met bijtelling te maken. Voor emissievrije auto’s is de bijtelling anders dan voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. In dit artikel leggen we precies uit wat je moet weten over de bijtelling van elektrische auto’s in 2022. De bijtellingskorting is namelijk weer wat verlaagd en zal in de toekomst nog verder verlaagd worden. Wij leggen je graag uit hoe het zit.

Wat is de bijtelling van een elektrische auto in 2022?

In 2022 gelden twee tarieven voor de bijtelling – welk tarief geldt voor jou, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Per 1 januari 2022 is de korting die je krijgt op de bijtelling specifiek voor elektrische auto’s verlaagd met 4 procent. Het normale tarief voor bijtelling is 22%. Voor elektrische voertuigen is dit momenteel 16%. De komende jaren zal het kortingspercentage steeds verder dalen, want het verloop van deze verlaging is tot en met 2025 vastgelegd. Per 2026 zal er geen onderscheid meer gemaakt worden in de bijtelling voor elektrische auto’s, auto’s die rijden op fossiele brandstoffen en hybride auto’s. Voor een hybride auto ligt het percentage al op de 22% die ook geldt voor auto’s met een verbrandingsmotor.

Aanpassingen in de catalogusprijs

Naast de bijtellingskorting die ieder jaar verder verlaagd wordt, wordt ook de cap (catalogusprijs) waarvoor deze geldt, verlaagd. Per 2022 geldt de korting nog voor een cap tot 35.000 euro. Vanaf 2023 is de maximale cap 30.000 euro. Wanneer je in een auto rijdt die een hogere catalogusprijs heeft, dan geldt het reguliere bijtellingspercentage omdat het bedrag boven het zogeheten ‘bijtellingsvoordeel-plafond’ komt. Hierdoor heeft het rijden in een duurdere elektrische auto steeds minder voordeel. Wel zijn ze nog altijd beter voor het milieu, stiller en elektrisch auto onderhoud vraagt veel minder moeite dan het onderhoud van niet-elektrische auto’s.

Bijtelling elektrische auto berekenen

Wil je de bijtelling van jouw elektrische auto berekenen? Dat kan! We leggen je graag uit hoe je dat doet aan de hand van een voorbeeld.

  1. Wanneer je in 2022 kiest voor een nieuwe elektrische auto met een cataloguswaarde van 40.000 euro, dan reken je over de eerste 35.000 euro 16% bijtelling. Dat is in totaal 5.600 euro.
  2. Over het bedrag dat je boven de maximale cap uitkomt (in dit geval 5000 euro), reken je 22% bijtelling, dus 1.100 euro.
  3. Je telt dan beide bedragen bij elkaar op waardoor je uitkomt op 6700 euro bijtelling. Wanneer dit valt binnen het laagste belastingtarief van 37,07%, dan betaal je afgerond 2484 euro aan belasting extra.

Wanneer je rijdt in een elektrische auto van de zaak maar niet precies weet hoe het zit met de bijtelling, kun je altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor een goede onderhoudsbeurt van jouw elektrische auto!  Kom bijvoorbeeld langs in onze autogarage in Dordrecht of die in Gorinchem.